Afbeelding
Foto door Ivan Samkov via Pexels
Foto door Ivan Samkov via Pexels
Als je veel schrijft, is de kans ook groot dat je boeken leest en misschien zelfs recensies schrijft. Zo’n recensie kan nog best lastig zijn, maar wel fijn voor potentiële lezers en de auteur van het boek. Daarom geven wij jou wat essentiële tips om in het vervolg een goede boekrecensie te kunnen schrijven.
Voor je begint met het schrijven van je recensie, moet je eerst nadenken wat jouw standpunt precies is. Bedenk welke boodschap je wilt overbrengen met jouw review. Wat wil je dat de lezers onthouden? Als je dit van tevoren alvast bedenkt, zorgt dit ervoor dat de boodschap duidelijk is en je niet een onsamenhangende tekst schrijft over wat er op dat moment in je op komt.
Een tweede belangrijke tip is om niet het hele plot te beschrijven. Je wilt vooral niet de plottwists verklappen. Wel mag je een samenvatting geven van het plot, doe dit in maximaal vijf regels en op een korte en krachtige manier in je eigen woorden. Het is namelijk niet de bedoeling dat je de flaptekst gebruikt, die kan iedereen opzoeken.
Na een kleine samenvatting is het tijd om je mening te geven. Dat is natuurlijk waar een recensie om draait. Denk nog eens terug aan de boodschap die je over wilde brengen en bedenk welke elementen uit het boek je wilt benoemen. Onderbouw je mening ook, zeg niet: ‘het boek was goed’ of de ‘personages waren oppervlakkig’. Leg uit waarom je dit vond, het liefst met voorbeelden uit het boek. Op die manier kunnen mensen een betere inschatting maken of ze het boek willen kopen.
Benoem geen onbelangrijke zaken zoals de omslag van het boek of details over de auteur. Die zijn allemaal niet van toepassing. Ook is het handig om woorden zoals ‘ik’ en ‘mijn’ te vermijden. Het is natuurlijk wel jouw mening, maar dat hoef je niet te benadrukken. Verder wordt het gebruik van clichés ook afgeraden. Vind je unieke stem en schrijf de review in je eigen woorden.
Het belangrijkste is misschien nog wel dat je review niet te lang is. Mensen houden niet van het lezen van lange teksten, zeker niet in deze tijd van smartphones. Houd het tussen de 200 en 500 woorden. Op deze manier word je ook gedwongen om je alleen te richten op de punten die jij belangrijk of opvallend vond.
Dan is het nog belangrijk dat jouw gegeven sterren overeenkomen met je tekst. Stel jij geeft vijf sterren (op een schaal van één tot vijf) dan kan het niet zijn dat je opeens superveel op het boek hebt aan te merken. Check je tekst hier dus op en kijk ook naar grammatica- en spellingsfouten en eventuele feitelijke onjuistheden. Je wilt wel dat mensen jouw review serieus nemen.
Bron: Hebban, Chicklit en A.W. Bruna
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!