Afbeelding

Boek met hart

Foto: Pixabay on Pexels

5 argumenten waarom je je boek zelf zou moeten uitgeven

Het is voor veel auteurs een droom: je manuscript opsturen naar een uitgeverij, die dan laaiend enthousiast is en je boek vervolgens wil uitgeven. Helaas is dat voor de meeste auteurs een droomscenario dat niet heel realistisch en haalbaar is. Als je je boek zonder uitnodiging opstuurt, krijg je meestal met afwijzingen te maken. Is er dan geen andere manier? Jawel, anno 2022 zijn er meerdere manieren om je boek op de markt te brengen. Al eens eraan gedacht om het zelf uit te gaan geven? 


Waar een boek in eigen beheer uitgeven zo’n tien jaar geleden nog een negatief imago had, wordt het steeds populairder. Zelfs bekende Nederlanders wagen zich eraan, zoals Martien Meiland met zijn biografie. Het wordt steeds makkelijker en er komen ook steeds meer opties voor. Tegenwoordig zijn er tal van selfpublish-platforms die het zelf uitgeven makkelijk en ook aantrekkelijker maken. Twijfel je nog? Ik geef je redenen om het wél te overwegen.

1: ‘Dat soort boeken zijn vaak slecht.’

Wie zegt dat jouw boek slecht is? Net zoals dat er minder goede zelfuitgegeven boeken zijn, zijn er ook boeken uitgegeven bij een uitgeverij die niet goed zijn. Slechte en goede boeken komen overal voor en heeft niets te maken met op welke wijze je boek uitgegeven is. Zelf uitgeven is heus geen ‘enige uitweg’ als je boek bij uitgeverijen alleen maar afwijzingen heeft gekregen. Dat was vroeger misschien zo, maar tegenwoordig maken veel mensen bewust de keuze om het in eigen beheer te houden. Het is echt een heel andere manier van boeken uitgeven, en niet slechter dan boeken uitgeven bij een uitgeverij.

2: ‘Niemand neemt mij serieus als ik een boek zelf ga uitgeven.’

Vanaf het moment dat ik bekend maakte dat ik een boek in eigen beheer wilde uitgeven, hebben welgeteld nul mensen mij dit gevoel gegeven. Sterker nog: ik krijg juist alleen maar reacties als ‘wat stoer dat je dit doet!’ of ‘je inspireert mij echt om het ook zelf te gaan doen.’ Vul niet voor anderen in. Het belangrijkste is dat je jezelf serieus neemt en echt in jezelf en in je boek gelooft. Dan doen anderen dat ook.

3: ‘Zelf uitgeven kost veel geld. Ik weet niet of ik al die gemaakte kosten er wel uit krijg.’

Het is waar dat als je ervoor kiest om zelf uit te geven, dat je zelf in alles moet investeren. Omslagontwerp, redactie, drukken, etc. Maar daar staat wel tegenover dat de inkomsten van al je verkochte exemplaren voor jou zijn. Jij kunt de verdiensten in je eigen zak steken. Als je uitgeeft bij een uitgeverij regelen zij alles voor je, maar als auteur krijg je dan wel maar een bepaald percentage van de opbrengsten. Voor debuterende auteurs ligt dat percentage rond de tien procent. In principe is het dus niet zo dat zelf uitgeven meer geld kost, in dit geval is het het één of het ander.

4: ‘Als ik het zelf uitgeef, komt het boek niet in de winkels te liggen.’

Het is moeilijker, maar niet onmogelijk. Je kunt eens beginnen met boekwinkels in je buurt een berichtje sturen of ze jouw boek willen hebben. Meestal vinden ze het wel leuk om een podium te bieden aan talent uit hun eigen stad. En moet je per se in de winkels liggen om te verkopen? Tegenwoordig (vooral sinds de coronacrisis) wordt het grootste gedeelte online gekocht. Je verliest er niet echt iets mee als je boek niet in de fysieke winkels ligt.

5: ‘Er is behalve wat familie vast niemand die het boek wil hebben.’

Dit is per definitie niet waar, want dit is hoe je er zelf over denkt. De realiteit is vaak anders. Zorg dat je in de belangstelling komt, dat je mensen nieuwsgierig maakt naar jouw (uit te komen) boek. Als jij erin gelooft, doen andere mensen dat ook. Hoe komen we anders van die vooroordelen over zelf uitgeven af? Misschien ben jij wel degene die het verschil maakt.


Over de auteur

Lianne Reijntjes is eigenaar van Liannes Letters en auteur van Kwetsbaar Verliefd, dat ze tijdens ‘corona lockdown 1’ schreef en tijdens ‘corona lockdown 2’ in eigen beheer uitgaf. Inmiddels is er ook een audioboek van verschenen en staat ze in de finale van The Indie Awards voor ‘Beste boek 2020’. In september 2021 haar tweede roman uit, ook in eigen beheer. 

Ook geeft Lianne één-op-één strategiegesprekken voor auteurs die graag een (feelgood)roman willen schrijven en niet precies weten hoe ze moeten beginnen, of voor auteurs die al begonnen zijn met schrijven maar vastlopen en een steuntje in de rug nodig hebben. 
Over het schrijven van feelgoodromans nog relatief weinig te vinden. Zo benut Lianne haar expertise en ervaring in het schrijven van feelgoodromans én het uitgeven van een boek in eigen beheer om anderen te helpen hun droom te realiseren.

Lianne Reijntjes schrijft speciaal voor ons een serie gastblogs met tips om je nu al op weg te helpen. Volgende en laatste bijdrage: waar moet je aan denken als je in eigen beheer uitgeeft?

Uitgeven