Afbeelding

Op 25 april vindt de Belle van Zuylenlezing plaats.

Onderzoek verdiensten in eigen beheer uitgaven

Uitgeven in eigen beheer verdient mager, volgens een Brits onderzoek.Een uitgebreid enquêteonderzoek onder auteurs die in eigen beheer uitgeven in Groot-Brittannië heeft aangetoond dat ruim de helft van die auteurs jaarlijks minder dan 500 dollar (ca. 400 euro) verdient.

Uitgeven in eigen beheer klinkt voor veel schrijvers als een lucratieve bezigheid. Je zit niet gebonden aan een uitgeverij en doet je eigen promotie. Zo maakten auteurs als Amanda Hocking en E.L. James (bekend van haar hit Fifty Shades of Grey) een flinke doorbraak bij Amazon met hun boeken.  Maar schijn bedriegt, volgens het Britse onderzoek.

De enquête werd verspreid onder 1.007 Britse auteurs die uitgeven in eigen beheer. Hieruit werd geconcludeerd dat maar een klein deel van deze groep (ca. tien procent) in 2011 bedragen binnenhaalden van 100.000 dollar of meer. Het overgrote deel verdiende 500 dollar of minder. Het team achter het onderzoek beweert dat de hype omtrent uitgeven in eigen beheer groot is omdat alleen de bestsellers groot in de markt staan, maar dat zij allesbehalve een realistische weerspiegeling van de markt zijn.

Ook wees het onderzoek uit dat hoogopgeleide vrouwen van begin veertig die romantische fictie schreven het meest verkochten. Bijna zeventig procent van de best verkopende auteurs vielen in die categorie. Daarnaast beweerden de onderzoekers dat boeken die professioneel oogden veel beter werden verkocht. Auteurs die redactionele hulp hadden gekregen verkochten 13 procent meer dan gemiddeld, en auteurs die hulp hadden gezocht voor de omslag verkochten 34 procent meer.

Toch is geld niet de voornaamste drijfveer van auteurs die in eigen beheer uitgeven, concludeerden de onderzoekers. Ruim 95 procent van de geënquêteerden vonden zich succesvol. Een groot deel van hen gaf bovendien aan dit jaar nog meerdere boeken te willen publiceren, ongeacht of ze eraan verdienen of niet.

Het onderzoek staat gepubliceerd op de website Taleist.

Bron

www.guardian.co.uk/books/2012/may/24/self-published-author-earnings