Zo vergroot je de kans om uitgegeven te worden

Je boek uitgeven is voor velen dé droom die ze willen waarmaken. De meeste schrijvers hopen een traditionele uitgeverij te overtuigen van hun verhaal, maar de kans is klein dat je uit de zogeheten slush pile gevist wordt. Hoe vergroot je je kansen in de literaire wereld?

Win schrijfwedstrijden

Door het winnen van schrijfwedstrijden bouw je niet alleen een portfolio op, maar je laat ook nog eens zien dat je écht goed kan schrijven. Kijk wel bij welke organisatie je meedoet: winnen bij een bekende organisatie binnen de literaire wereld heeft meer impact op je schrijfcarrière dan het winnen van een wedstrijd van je lokale boekhandel. Daarnaast maak je bij sommige schrijfwedstrijden kans om gepubliceerd te worden in een bundel of zelfs een uitgeverscontract te krijgen bij een uitgeverij.

Wees actief op sociale media

Uitgeverijen nemen een risico wanneer ze een debutant uitgeven. Boeken van bekende schrijvers of BN’ers uitgeven levert bijna gegarandeerd winst op, en deze winst gebruikt de uitgever om toch elk jaar een aantal debutanten de kans geven. Met de hoop dat het goed gaat natuurlijk! Als jij al veel volgers hebt op sociale media, dan weet de uitgeverij dat je zelf ook kan bijdragen aan de marketing van een boek. Handig is dus om meteen te beginnen met posten zodra je je eerste idee hebt voor je boek. Mensen vinden het leuk om jouw avontuur te volgen terwijl je je boek schrijft. Wees authentiek en neem je volgers mee door je successen en tegenslagen.

Vind een literair agent

Hoewel je natuurlijk je manuscript zelf kan opsturen naar een uitgeverij, blijft de kans aanwezig dat je onderaan de stapel belandt. Dan komen er veel gelukfactoren bij kijken: pakt de redacteur (of de stagiair) net jouw manuscript van de stapel? Hebben ze niet net toevallig een vergelijkbaar boek uitgegeven? Vinden ze het boek op dit moment passen in het landschap? Als je een literair agent hebt, kan hij of zij gebruik maken van zijn/haar contacten in de uitgeverswereld. Zij weten wie ze moeten benaderen, maar ook hoe ze jouw verhaal moeten pitchen. Een literair agent vinden die met jou in zee wil gaan is overigens ook een enorme uitdaging, ook zij zijn erg kritisch op de boeken die ze oppakken. Maar als het je lukt, worden je kansen plots een stuk groter.

Benader alleen passende uitgeverijen

Als je besluit om zelf uitgeverijen te benaderen, is het van belang dat je vooraf goed research doet. Bekijk wat ze al uitgegeven hebben, en bedenk of jouw manuscript hier tussen zou passen. Elke uitgeverij heeft op haar website ook altijd een pagina informatie over wat ze zoeken en hoe ze het aangeleverd willen hebben. Hou je hier aan, anders wordt je manuscript sowieso niet gelezen. Als de uitgeverij aangeeft op het moment geen nieuwe manuscripten aan te nemen, stuur dan niet alsnog een mail met je boek als bijlage. Dat levert alleen maar ergernissen op, terwijl er waarschijnlijk een andere uitgeverij is die ook bij je past. Schrijf je een uitgeverij aan, maak je mail dan ook persoonlijk, gericht op die specifieke uitgeverij. Dertig uitgeverijen dezelfde mail sturen (of nog erger, met dertig uitgeverijen in de cc), zal weinig respons opleveren.

Uitgeven