Afbeelding

Boek uitgeven - Literair agent

Foto: Jan Reinier van der Vliet

Wat doet een literair agent?

Steeds meer (beginnende) auteurs werken samen met een literair agent. Maar wat doet zo’n agent nu eigenlijk? En op welke manier heb je er profijt van? Literair agent Maarten Boers vertelt er alles over in het komende nummer van Schrijven Magazine.

‘Het werk van een agent is te vergelijken met dat van een makelaar op de huizenmarkt. Ook een agent brengt vraag en aanbod bij elkaar, maar dan als het over boeken gaat. Als een auteur op een agent afstapt met een manuscript of een plan voor een boek, zal de agent altijd als reflex zijn klantenkring afgaan om te kijken of hij het boek ergens kan onderbrengen. 

Het contact met een auteur is heel nauw. Het is voor mij een reden geweest om de overstap te maken van de redactie van een uitgeverij naar een zelfstandig bestaan als agent. Ik wilde nog dichter en nauwer samenwerken met een auteur. De agent weet vaak als eerste met welke ideeën zijn auteur rondloopt. De auteur toetst de haalbaarheid van een idee of de waarachtigheid van een verhaallijn of plot vaak bij zijn agent voordat hij iets aan het papier toevertrouwt en deelt met anderen.’ Afbeelding

Lees Schrijven Magazine

Wil je het hele artikel lezen? Je vindt het in het komende nummer van Schrijven Magazine. 

Abonnees ontvangen dit nummer omstreeks 7 augustus. 

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Meld je aan vóór donderdag 23 juli 16:00 u. dan krijg je dit nummer thuis. 

Welkomstkorting        Geef Schrijven Magazine cadeau


Over Maarten Boers

Na zijn studie Neerlandistiek aan de Universiteit van Amsterdam startte Maarten Boers op de redactie van vaktijdschrift Boekblad. Later volgden redactiebanen bij uitgevers als L.J. Veen, Atlas Contact en Nieuw Amsterdam. In 2016 begon hij Maarten Boers Literary Agency, dat zich richt op alle (literaire) genres. Hij vertegenwoordigt Nederlandse auteurs richting hun uitgevers en is voor verschillende internationale uitgevers en agentschappen de sub-agent in Nederland. Zie de website voor meer informatie over zijn werk en de auteurs die zich bij hem hebben aangesloten. 

Uitgeven