Afbeelding

Reisverhalen schrijven met Lieve Joris

Foto: Marc Brester

Leer reisverhalen schrijven van Lieve Joris

In het komende nummer van Schrijven Magazine vertelt Lieve Joris over het schrijven over reizen. ‘Het liefst wil ik me in iets of iemand verliezen.’


‘Ik ben een ander soort reisschrijver dan bijvoorbeeld Paul Theroux, die bekend werd vanwege zijn treinreizen. Ik reis met een thema. Voor Terug naar Congo wilde ik terug naar het koloniale verleden van België en dat van mijn familie; een grootoom van mij was daar missionaris geweest. Soms heb ik vooraf geen duidelijk idee van het verhaal dat ik wil schrijven, dan ontdek ik ter plaatse iets dat boven het alledaagse uitstijgt, dat staat voor iets groters. Ik ontmoet mensen, kijk, luister, wacht op iets wat beklijft. Als je je vastbijt in iets krijg je dingen te zien die anderen niet zien of waarvan ze zich niet realiseren hoe bijzonder ze zijn. In 1989 was ik in Boedapest toen het Oost-Europese blok uiteen begon te vallen. Voor de Haagse Post zou ik een portret maken van de schrijver György Konrád. Hij had me aangeraden de herbegrafenis van Imre Nagy bij te wonen, de leider van de Hongaarse opstand die in de jaren vijftig was terechtgesteld. Daar stond ik op het Heldenplein, waar mensen - boeren, arbeiders, intellectuelen - elkaars hand vasthielden en huilden.


Afbeelding

Lees Schrijven Magazine

Wil je het hele artikel lezen? Je vindt het in het komende nummer van Schrijven Magazine. 

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Meld je aan vóór donderdag 23 juli 16:00 u. dan krijg je dit nummer thuis. 

Welkomstkorting         Geef Schrijven Magazine cadeau

Abonnees ontvangen dit nummer omstreeks 7 augustus. 

Over Lieve Joris

Lieve Joris (1953) werkte als journalist voor onder meer de Haagse Post en NRC Handelsblad, voordat ze boeken ging schrijven over reizen naar Afrika, Azië, Oost-Europa en de Arabische wereld. Bekende titels zijn onder meer De melancholieke revolutie (1990), De poorten van Damascus (1993), Mali Blues (1996), Het uur van de rebellen (2006) en Op de vleugels van de draak (2013). Haar werk werd veelvuldig vertaald en bekroond met onder meer de Henriette Roland Holstprijs en de Bob den Uyl Prijs. In Frankrijk werd Lieve Joris benoemd tot Ridder in de Orde van Kunst en Letteren. In 2018 verscheen Terug naar Neerpelt, over haar jeugd in België.