Afbeelding

Vrouw bekijkt kaart terwijl ze tegen een auto leunt

Pexels

Reisverhalen schrijven

Wil je jouw reisavonturen op papier zetten, maar weet je niet waar je moet beginnen? De redactie van Schrijven Magazine, hét schrijftijdschrift van Nederland en Vlaanderen, zette haar 5 allerbeste tips voor je op een rij.

Reisverhalen schrijven – tip 1: Maak er geen gebeurtenissenlijst van

Als je wel eens een notitieboekje hebt bijgehouden tijdens je reizen, dan is het je vast opgevallen: en-toen-en-toen-en-toen… We waren hier, en gingen toen hierheen, en toen gingen we daarheen. Dat is prima als je die informatie alleen nodig hebt voor een fotoboek, maar het is saai voor een reisverhaal. Daar heb je meer voor nodig, zoals de volgende tips:

Reisverhalen schrijven – tip 2: Gebruik zintuigen

Zintuiglijk schrijven is het gereedschap van elke schrijver en het zit ook in jouw gereedschapskist. De smaak van de Indische keuken, de geur van de zee bij de Britse krijtrotsen, de hitte van de Griekse eilanden, die details maken je reisverhaal. Je neemt de lezer mee in je reizen.

Reisverhalen schrijven – tip 3: Geef extra achtergrond

Een stukje geschiedenis of achtergrond over de plaatselijke cultuur kan een hoop diepgang toevoegen aan je verhaal. Overdrijf niet - de lezer wil geen geschiedenisboek lezen - maar een beetje context kan je verhaal zeker ten goede komen.

Reisverhalen schrijven – tip 4: Niet alles hoeft perfect te zijn

Niet alles is perfect en soms gaat er wat fout. Je raakt verdwaalt, verliest je paspoort of je koffer gaat stuk; die dingen gebeuren. Of minder dramatisch: het bezoek aan een toeristische plek waar je je zo op had verheugd, viel tegen. Ook dit mag je delen, dat maakt je reisverhaal alleen maar herkenbaarder.

Reisverhalen schrijven – tip 5: Vergeet de tips niet!

En de grootste reden voor mensen om jouw reisverhaal te lezen: ze willen tips! Is dit de plek waar ze dit jaar naar op vakantie moeten? En welke plekken kunnen niet gemist worden? Schroom niet om je favoriete cafeetje te delen.

Nog beter worden? Volg dan de reisverhalen schrijfcursus

Lees hieronder nog meer tips voor het schrijven van een reisverhaal!