Afbeelding
Te lensFix via Pexels
Te lensFix via Pexels
In een reisverhaal komen alle genres van het schrijven samen, wordt wel gezegd. Juist daarom is het belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan als je je reisverhaal gaat schrijven. Hier vijf tips om je alvast op weg te helpen.
Waar wil je precies over schrijven? Zoek een rode draad en hou daaraan vast. Kies een duidelijk thema en reis met die antenne rond. Denk van tevoren na over je doel van je verhaal. Waar wil je over schrijven? En voor wie?
Reisverhalen kenmerken zich door een zintuigelijke beschrijving. Meestal lukt dat wel als het gaat om hoe iets eruitziet, maar gebruik je ook de andere zintuigen. Hoe ruikt het op die markt in Cambodia, wat zijn de geluiden van het oerwoud in de nacht? Hoe voelt het als je in de moessonregen staat? Hoe smaakt dat gerecht in Finland? En hoe kun je dat mooi omschrijven zonder in clichés te vervallen? Kies ook welke details je er uit wilt lichten.
Zoek haakjes in je reisbeschrijving om je verhaal diepgang te geven. Wandel je door het Lake District in Engeland, dan is het misschien interessant om dat aan te grijpen om iets te vertellen over de grondleggers van de Engelse Romantiek, en wat je vandaag nog terugziet van die invloed. Spreek je iemand over de Brexit, geef er dan wat achtergrond bij, en geef eventueel je eigen visie, zonder belerend te worden. Neem de tijd voor gesprekken, en schrijf alleen op wat interessant is. Probeer ook hier weer voorbij de clichés te komen, zoals ‘een land vol tegenstellingen’.
Lange tijd mocht de ‘ik-figuur’ haast niet voorkomen in je verhaal. Dat is inmiddels veranderd, zeker in het reisverhaal. Mensen willen meereizen in jouw hoofd, in jouw gedachten. Als je gaat wildkamperen aan de kust van Engeland, willen ze weten hoe jij dat ervaart om alleen in zo’n tentje te liggen. Jouw angsten, jouw twijfels, jouw gedachten over hoe het voor jou is om alleen in het donker te zijn. De geluiden die jij hoort in het donker, de geur van de nabije zee. Maak van je eigen persoon niet alleen maar een held, dan gaan mensen zich aan je storen. Laat ook gerust de idiote en kwetsbare kanten van jezelf zien.
Wat die mindset precies allemaal inhoudt, leer je in de cursus ‘Reisverhalen schrijven’. Belangrijk is in ieder geval een nieuwsgierige houding. Volg daarbij het kruimelpad van je eigen nieuwsgierigheid en stel je open: wat spreekt jou aan, wat boeit jou? Maar wees ook open genoeg om andere meningen en visies te presenteren. Een verhaal wordt vooral ook interessant als je ook mensen spreekt of onverwachte voorbijgangers ontmoet – ook dat is het avontuur waarover je wilt schrijven. Neem de tijd en ruimte om het gesprekken te laten verdiepen. Laat mensen vervolgens via dialogen aan het woord in je reisverhaal.
Onlangs verscheen het boek van Brigitte Ars ‘Waar is het avontuur. Zoektocht naar een avontuurlijker leven’ bij Uitgeverij Querido. Het is een persoonlijke, journalistieke en professionele zoektocht naar avontuur, de avonturier in onszelf en avontuurlijk leven. Daarnaast heeft ze een eigen online magazine voor avontuurlijke vrouwen, AliceGoesWild.nl en host ze de Avontuurlijk Leven Podcast. Brigitte werkte jaren als journalist en correspondent en werkt nu aan de toerismeafdeling van Breda University of Applied Sciences.
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Abonnees profiteren van extra voordelen.