Afbeelding

Debutant Anne Moraal schreef een roman over een Noord-Koreaans restaurant in Osdorp

Foto: Melanie Marsman

Debutant Anne Moraal schreef een roman over een Noord-Koreaans restaurant in Osdorp

Anne Moraal debuteerde vorig jaar met een opvallende roman: in Honden huilen niet schrijft zij over een groep Noord-Koreanen die wordt uitverkoren om in het eerste Noord-Koreaanse restaurant van Europa te werken. Nota bene in een voormalig buurthuis in Amsterdam Osdorp. Hoe kwam ze op het idee? En belangrijker: hoe werkte ze het uit? Ze vertelt er alles over in het komende nummer van Schrijven Magazine.

‘Wat in het boek staat is fictie. Ik ben dan ook nooit bang geweest wat die oude restauranteigenaren van het boek zouden vinden, al zal ik niet zo snel meer naar Noord-Korea gaan,’ vertelt Moraal, de debutante die via allerlei zijroutes in het schrijven belandde. ‘Het is eerder een samenloop van omstandigheden dan zo’n klassiek verhaal dat ik op mijn vijfde al wist dat ik schrijfster wilde worden. Ik las veel en ik schreef weleens wat, maar mijn eerste stap zette ik in 2012 met een spontane inzending voor een schrijfwedstrijd van Write Now!, waar ik nog tweede werd ook. Van de vijf, dat wel. Niet veel later ging ik via een uitwisselingsproject in Zuid-Korea studeren, waar ik een aantal literaire vakken volgde en een reis naar Noord-Korea kon maken. Alles kwam bij elkaar door een krantenbericht over een mysterieus Noord-Koreaans restaurant, met negen ingevlogen personeelsleden en tweeënvijftig dozen vol kostuums en potten en pannen.


Afbeelding

Lees Schrijven Magazine

Het hele artikel lezen? Je vindt ze in het komende nummer van Schrijven Magazine. 

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Meld je aan vóór donderdag 23 juli 16:00 u. dan krijg je dit nummer thuis. 

Welkomstkorting         Geef Schrijven Magazine cadeau

Abonnees ontvangen dit nummer omstreeks 7 augustus. 


Over Anne Moraal

Honden huilen niet is het romandebuut van Anne Moraal (1987) en wordt uitgegeven door Lebowski. Het boek stond op de longlist van de Libris Literatuur Prijs en NRC riep Moraal uit tot een van de tien jonge en gezichtsbepalende schrijvers van de jaren twintig. Moraal is freelance journalist, werkte als eindredacteur bij het VPRO-radioprogramma Nooit meer slapen en volgde de Creative Writing Summer School aan de New York University.