Afbeelding

Hoe maak je personages die ver van je afstaan levensecht?

Foto: Pexels

Hoe maak je personages die ver van je afstaan levensecht?

Schrijver Gerwin van der Werf koos voor zijn bejubelde vijfde roman Strovuur een zeventienjarig meisje als hoofdpersoon. Van redacteur tot recensent, iedereen was het erover eens dat hij er in was geslaagd een volstrekt geloofwaardig pubermeisje neer te zetten. Hoe deed hij dat? Hij vertelt erover in het komende nummer van Schrijven Magazine.

‘Leg iets van jezelf in een personage dat ver van je afstaat. Of je nu het perspectief van een bejaarde of van een kind kiest, van iemand van het andere geslacht, van een giraffe of een neushoorn: zorg dat er iets van jezelf in zit. In Strovuur is een meisje van zeventien, Fay, mijn hoofdpersonage. Qua geslacht en qua leeftijd staat ze ver van me af. Ik verzin een hele roman rondom haar. Ik geef haar haar eigen geschiedenis, maar de manier waarop zij denkt, dat sceptische, zo denk ik ook. 


Afbeelding

Lees Schrijven Magazine

Wil je alle tips lezen? Je vindt ze in het komende nummer van Schrijven Magazine. 

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Meld je aan vóór donderdag 23 juli 16:00 u. dan krijg je dit nummer thuis. 

Welkomstkorting         Geef Schrijven Magazine cadeau

Abonnees ontvangen dit nummer omstreeks 7 augustus. 


Over Gerwin van der Werf

Gerwin van der Werf (1969) had een start waar veel amateurschrijvers van dromen. In 2008/2009 won hij de ene schrijfwedstrijd na de andere. In 2010 verscheen zijn eerste roman Gewapende man. Het hoofdpersonage daarin was musicoloog, net als Gerwin zelf. Inmiddels heeft hij vijf romans gepubliceerd met personages die verder van hem af staan. In Strovuur, zijn nieuwste roman, is dat Fay, een meisje van 17, dat worstelt met haar leven. Samen met haar 20-jarige neef Elvin onderneemt ze een trip naar Parijs. Gerwin schrijft ook columns over de muzieklessen die hij op een middelbare school geeft. Die zijn gebundeld in Schooldagen (2014) en in Stampen en zingen (2018).