Afbeelding

5 manieren om proeflezers te vinden

Foto: Pexels

5 manieren om proeflezers te vinden

Als je je boek af hebt, wil je natuurlijk dat iemand het (proef)leest voor je het naar een uitgeverij stuurt. Familie, vrienden of anderen mensen die dicht bij je staan, kan je dan beter niet vragen. Gelukkig zijn er lezers die jouw manuscript als ‘proef’ willen lezen én er veel vanaf weten! Hier lees je vijf manieren hoe je hen kan vinden.


1. Sociale media

Op Facebook en Instagram zijn er meerdere ‘groepen’ waar (proef)lezers en schrijvers samen kunnen komen. Als schrijver kan je een oproep plaatsen en bepalen wie jouw manuscript zal gaan lezen. Houd er rekening dat iedereen eerlijk tegen je zal zijn. Waar een dierbare je zal sparen, zal een onbekende je de waarheid vertellen. Sta dus open voor kritiek, op- of aanmerkingen en tips.

2. Proeflezen forum op Schrijven Online

Op de website van Schrijven Online kan je het forum vinden. Op het forum staat het onderdeel ‘beoordeling kritiek en feedback’, dit is een veilige haven waar iedereen over zijn/haar boek kan vertellen. En dit is een plek waar je proeflezers kan vinden! Geef een beschrijving van je boek en vertel wat je precies van de proeflezers verwacht. Je zal merken dat deze plek grotendeels bestaat schrijvers, onthoud dat je veel van hen kan leren!

3. Mensen die veel lezen

Heeft jouw buurvrouw een neef die ontzettend graag leest? Of is de dochter van je collega een echte boekenwurm? Vraag ze of ze jouw manuscript willen lezen! Mensen die veel ervaring hebben met lezen, weten vaak goed wat wel of niet werkt in een boek. Zorg ervoor dat de lezer niet in jouw sociale kring valt, anders loop je eerlijke feedback mis. Ook is het handig dat de lezer ervaring heeft met jouw genre!


4. Manuscriptbeoordeling op Schrijven Online

Wil jij dat je manuscript wordt gelezen voor een deskundigen? Dan kan je je aanmelden voor het manuscriptbeoordeling op Schrijven Online. Voor slechts 7,95 per 1.000 woorden kijkt, beoordeelt en corrigeert een professional jouw manuscript! Eerst word je gekoppeld aan iemand die bij jou genre past en daarna ontvang je een leesrapport. 

5. Schrijvers

Misschien is het logisch, maar schrijvers kunnen ook hele goede proeflezers zijn! Ze letten niet alleen op spelling en taal, maar vaak ook hoe je verhaal overkomt. Omdat ze zelf veel ervaring hebben, kunnen ze jou goede tips en tops geven. Schrijvers kan je eigenlijk (bijna) overal vinden; sociale media, op het forum of in de buurt. Elke schrijver is anders en dat zal zeker positief werken voor jouw boek!