7 grappige dedicaties in bekende boeken

Een dedicatie, een korte tekst waarmee je het boek aan iemand opdraagt, is vaak een mooie tekst. Veel auteurs bedanken familie, vrienden of hun partner. Anderen pakken de kans om hun humoristische kant te laten zien!


1. E.E. Cummings

E.E. Cummings stond bekend als een experimentele en innovatieve dichter en schrijver. In het boek dat hij zelf uitgaf bedankte hij de 14 uitgeverijen die zijn bundel af hadden gewezen. Hij noemt grote namen zoals Simon & Schuster, Random House en Harper’s.

2. Connor Franta

Misschien ken je Franta als Youtubevlogger met ongeveer 5 miljoen volgers. In 2015 bracht hij een memoire uit, A Work In Progress. Aan wie draag je dan je boek op? Wie heeft nou de meeste uren in jouw boek gestopt? Juist ja: jij zelf.

“For me”

3. Matthew Klein

“For Mom. (Just skip over the sex scenes, please)”

Tja, van sommige dingen wil je niet dat je ouders het lezen!

4. Judd Apatow

“And for Mom and Dad. Your support – and the mental health issues you gave me – made all of this possible.”

Alle levenservaring neem je mee in een boek, ook slechte ervaringen. Of misschien juist de slechte momenten, want schrijven kan ook helend werken.


Afbeelding

Afbeelding

Covers

Schrijftips van bekende schrijvers?

In iedere editie van tijdschrift Schrijven Magazine delen we tips, trucs & adviezen van bekende auteurs en schrijfdocenten. Leerzaam!

Nog geen abonnee? Meld je aan!

Ja graag!    Geef cadeau


5. Rick Riordan

“To my wonderful readers: Sorry about that last cliff-hanger. Well, no, not really. HAHAHAHA. But seriously, I love you guys.”

Riordan, auteur van onder andere de Percy Jackson-serie over Griekse mythen, staat bekend om zijn humor. Niet alleen in zijn boeken, maar ook in zijn dedicatie! Fijn zo’n cliffhanger. (Wil je zelf zo’n goede cliffhanger schrijven, dat je lezers het volgende boek wel móéten lezen? Lees dan deze 4 tips voor een adembenemende cliffhanger)

6. Douglas Adams

Nog een schrijver die gek is op humor. Adams, bekend van The Hitchikers Guide to the Galaxy, schreef ook Dirk Gently’s Holistic Detective Agency. Met voor veel schrijvers een herkenbare dedicatie:

“To my mother, who liked the bit about the horse.”

7. Kendare Blake

Als je al een paar boeken hebt uitgegeven, heb je misschien het idee dat je alle belangrijke mensen in je leven al wel bedankt hebt. Wie kan je dan nog bedanken? Blake, auteur van een groot aantal Young Adult-boeken, had grappige oplossing.

“For the students of Lyons Township High School in Illinois. Because that kid in the back row asked.”

Bron: Bored Panda

Uitgeven