Afbeelding
Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay
Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay
Je hebt je boek geschreven en bent zo goed als klaar. Maar nu moet je nog kijken wat je allemaal voor- en achterin je boek zet. Veel dingen zijn optioneel net als het dankwoord. Doe je wel of niet een dankwoord en wie bedank je dan als je het wel doet?
Zoals net al gezegd: niks moet. Het dankwoord is optioneel en zeker geen vereiste om een boek te mogen publiceren. De keuze is dus echt aan jou. Het dankwoord zet je meestal op één van de laatste pagina’s. Naast het bedanken van mensen of eventueel instanties kun je daar ook nog kort iets schrijven over hoe jij het proces hebt ervaren als schrijver. Een tip van BoekenGilde is dat je in je dankwoord lezers ook gerust kunt vragen om een review te schrijven over je boek.
Misschien kunnen wat voor- en nadelen helpen bij het maken van de keuze om het wel of niet te doen. De grootste reden voor veel mensen om wel een dankwoord te doen, is om te laten zien dat ze de mensen die hebben meegeholpen dankbaar zijn. Maar aan de andere kant wil je misschien niet te veel aandacht van jezelf afleiden, want jij bent toch echt degene die maandenlang heeft lopen zwoegen voor het eindresultaat. De rest heeft maar een kleine bijdrage geleverd.
Nog een nadeel is dat veel mensen het dankwoord overslaan. Als ze het boek hebben gelezen slaan ze het dicht zonder naar de laatste pagina’s te kijken. Maar toch: mensen die je geholpen hebben, zullen zich gewaardeerd en gezien voelen als je het wel doet. En dit kan er voor zorgen dat je ze hopelijk bij je volgende boek nog eens kan benaderen om te brainstormen of om proeflezer te zijn bijvoorbeeld.
In iedere editie van tijdschrift Schrijven Magazine delen we tips, trucs & adviezen van bekende auteurs en schrijfdocenten. Leerzaam!
Nog geen abonnee? Meld je aan!
Ja, graag Geef cadeau
De eerste is natuurlijk familie. Je ouders hebben je dingen geleerd en je gevormd tot wie je nu bent. Ook hebben ze je waarschijnlijk gesteund door dik en dun net als je partner en kinderen. Die hebben waarschijnlijk veel moeten doorstaan tijdens jouw schrijfproces. Bedank ook vooral andere familie als zij je veel hebben geholpen of gesteund. Bedank ook mensen die je hebben geïnspireerd. Misschien oude docenten of andere schrijvers. Je kan ook boeken noemen die veel voor jou hebben betekend of hebben bijgedragen aan je boek.
Dan heb je misschien nog wel mensen ingehuurd om dingen voor je te doen. Bijvoorbeeld iemand voor het coverontwerp of een schrijfcoach die je op weg heeft geholpen. In principe hoef je deze mensen niet te bedanken, want je hebt ze al betaald, maar het is wel zo aardig. Misschien zijn er ook nog wel andere manieren waarop mensen hebben meegewerkt aan je boek. Proeflezers of mensen die je hebt geïnterviewd om inspiratie op te doen. Deze kan je ook nog bedanken. Als laatste bedank je je lezers.
Je begint je dankwoord vaak met iets te vertellen over je schrijfproces. Bijvoorbeeld hoe je het hebt ervaren, tegen wat voor obstakels je aanliep, wat je er van hebt geleerd, wat je erg leuk vond en of er misschien wel plannen zijn voor een vervolgboek. Daarna bedank je iedereen die hierboven genoemd staat en schrijf je bij iedereen een klein tekstje. Maak je dankwoord persoonlijk en interessant zodat lezers het toch willen lezen. Maak ook echt een speciaal plekje vrij voor je lezers om ze te bedanken en een oproep te doen om ze te vragen om een review te schrijven over je boek.
Bron: BoekenGilde en BoekenBusiness
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.