Afbeelding

Gezin op een houten steiger

Foto: Pixabay via Pexels

4 redenen om geen epiloog te schrijven

Een epiloog kan extra informatie aan het einde van een verhaal geven, maar kan ook de impact van je verhaal naar beneden halen. Moet je dan wel of geen epiloog aan je verhaal toevoegen? Hier zijn vier redenen om het niet te doen. 


1. Geen eigen invulling

Epilogen zorgen voor meer informatie aan het einde van je verhaal, maar op deze manier vertel je aan de lezers hoe het verhaal moet eindigen. “Ik vind een open einde het beste,” vertelt auteur, dichter en journalist Peter de Rijk. “Dan kan de lezer zelf invullen, aan de hand van wat hij las, hoe het leven van de personages zal verlopen.” Het vervolg wordt met een epiloog dus hapklaar aan de lezer aangegeven, terwijl de lezer zelf heel goed in staat is om dit zelf een invulling te geven. “Literatuur moet de lezer prikkelen tot nadenken. Door het al in te vullen, heeft de lezer zelf niets meer om zelf te beslissen. ” 

2. Een epiloog voegt niet aan een verhaal toe

“Waar een proloog als een teaser voorafgaand aan het verhaal kan werken, ontbreekt dit bij een epiloog.” Een proloog kan dus voorafgaand aan het verhaal alvast informatie geven of iets dat verder in een verhaal gebeurt, of het kan informatie over de geschiedenis van het verhaal geven. Met een epiloog kan dit niet. Je kunt slechts een deel in de geschiedenis van de personages overslaan en wat extra informatie aan het einde geven. “Een proloog geeft je dus van tevoren informatie die later van pas komt in het verhaal. Een epiloog is bidden na de maaltijd.


Afbeelding

Covers

Meer schrijftips en adviezen?

In iedere editie van tijdschrift Schrijven Magazine delen we tips, trucs & adviezen van bekende auteurs en schrijfdocenten. Leerzaam!

Nog geen abonnee? Meld je aan!

Ja, ik neem een abonnement op Schrijven Magazine
Of geef cadeau


3. Een epiloog is voorspelbaar

Vaak hebben epilogen dezelfde, voorspelbare formules. De hoofdpersoon en love-interest blijven samen of gaan trouwen, krijgen kinderen en alles loopt goed af. De eerste keer dat dit in een boek voorkwam was het vernieuwend, maar ondertussen weet iedereen hoe dit gaat. Zo’n epiloog kan je verhaal dus zwakker maken, aangezien je boek hiermee in een hokje wordt gezet samen met de andere voorspelbare happy-ending boeken. 

4. Een epiloog is niet realistisch

Hiermee wordt niet gezegd dat epilogen helemaal niet realistisch zijn, maar vaak zijn die ze-leven-nog-lang-en-gelukkig epilogen niet dicht genoeg bij een realistisch leven. “Een epiloog doet mij erg aan Amerikaanse films denken waarin je na afloop van de film korte bio’s krijgt van de levensloop van de personages. En die lopen altijd goed af. Zinloze Amerikaanse feelgood dus,” vindt De Rijk.

Bron: Go teen writers