Afbeelding

Verrekijker

Foto: Skitterphoto via Pexels

4 redenen om wel een epiloog te schrijven

Een epiloog kan voor een gesloten einde zorgen en niet elke schrijver houdt hiervan. Maar een epiloog kan ook extra informatie aan het einde van je verhaal geven. Moet je nu wel of geen epiloog aan je verhaal toevoegen? Hier zijn vier redenen om het wel te doen.


1. Extra informatie toevoegen

Het ligt erg voor de hand, maar de voornaamste reden om een epiloog toe te voegen is om meer informatie kwijt te kunnen zonder het verhaal veel langer te maken. Hoe verliep hun leven nadat het verhaal is afgelopen? Dat kun je kwijt in dit stukje. Kinderen, trouwen, de baan waar de hoofdpersoon naar streefde of gewoon een rustig leven na alle hectiek. “Eigenlijk zet je erin wat buiten het verhaal van de roman hoort,” vertelt auteur en journalist Peter de Rijk. “Die is afgerond, mag ik hopen, of doet je nadenken door het open einde. Wil je nog iets kwijt? Dan kan het in de epiloog. Het is een soort van napraten. Als na een begrafenis en crematie.”


Afbeelding

Covers

Meer schrijftips en adviezen?

In iedere editie van tijdschrift Schrijven Magazine delen we tips, trucs & adviezen van bekende auteurs en schrijfdocenten. Leerzaam!

Nog geen abonnee? Meld je aan!

Ja, ik neem een abonnement op Schrijven Magazine
Of geef cadeau


2. Details terug laten komen

Een epiloog is een perfecte plek om kleine details uit het verhaal terug te laten komen. Was een bepaalde ketting belangrijk in het verhaal of deed je personage vaak een speciaal handgebaar? Dan kun je dit hier mooi terug laten komen. Door de details hier terug te laten komen verbind je de twee delen van het verhaal en is de connectie tussen het personage in het verleden en in de epiloog is hierdoor duidelijk. Deze verbintenis tussen de twee geeft de lezer een terugblik op het verleden van het personage, terwijl ze de uitkomst van het avontuur op dat moment lezen. Een mooie combinatie tussen verleden en heden.

3. Kan hinten naar een vervolg

Een epiloog geeft kansen voor een vervolg. In een epiloog kun je hinten naar de gebeurtenissen die na het originele verhaal komen. Hierin kun je dus een voorproefje geven voor een eventueel nieuw probleem en hierop doorgaan in een volgend boek. Dit hoeft niet per se met dezelfde personages zijn. Je kunt ook de gebeurtenis pakken die in de epiloog is genoemd en met een nieuwe groep personages dit verhaal beleven. 

Let echter wel op dat je de epiloog niet te afsluitend schrijft. In dit geval moet het dus geen ‘huisje, boompje, beestje en ze leefden nog lang en gelukkig’-epiloog zijn, aangezien er nog ruimte moet zijn om daadwerkelijk een vervolg te kunnen schrijven. Hou hier dus rekening mee als je van plan bent om een vervolg te schrijven.

4. Je kan de betekenis van het verhaal verduidelijken

In een epiloog kun je de moraal van het verhaal nog eens extra verduidelijken. Dit kan door de epiloog van eerste naar derde persoon te veranderen en de verteller het woord te laten doen, je kunt een voorbeeld gebruiken of een metafoor in de epiloog verstoppen. Echter is De Rijk het niet eens met het extra stukje verduidelijking nadat het verhaal is afgelopen. “Ik denk dat literatuur moet prikkelen tot nadenken. Een aftiteling bij een roman werkt juist beknottend.” Je moet dus wel goed nadenken of de moraal dit extra duwtje tijdens de epiloog wel nodig heeft, of dat je de lezer het zelf laat uitvogelen. 

Wil je zeker weten of je wel of geen epiloog nodig hebt? Lees dan ook het artikel 4 redenen om geen epiloog te schrijven.

Bron: Masterclass.com

Service