Afbeelding
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Bij veel uitgeverijen gaan fictie en non-fictie hand in hand. Schrijf je in één van deze genres en ben je op zoek naar een uitgeverij voor jouw boek? Misschien zit hier wel een match bij.
De Bezige Bij is een van de belangrijkste literaire uitgeverijen van Nederland en Vlaanderen, zowel op het gebied van Nederlandse als vertaalde literatuur, fictie en non-fictie. De uitgeverij heeft grote namen uitgegeven van het werk van Harry Mulisch en Hugo Claus tot het proza van Peter Buwalda en Jan Cremer. Denk ook aan romans van Jan Siebelink en Tommy Wieringa en het veelzijdige werk van Margriet de Moor en Stefan Hertmans. Als het gaat om vertaalde romans ken je de uitgeverij wellicht van romans van bijvoorbeeld James Joyce en Donna Tartt. De Bezige Bij ontvangt jouw manuscript graag! Kijk wel even hoe je aan de voorwaarden voldoet.
De naam van deze uitgeverij komt van Prometheus uit de Griekse mythen. Hij stal het vuur van de goden en gaf het aan de mensen, waardoor de menselijke beschaving ontstond. Prometheus werd zwaar gestraft, maar de mens heeft veel aan zijn acties te danken. De naam werd voor de uitgeverij gekozen vanwege het vooruitstrevende idee dat kwalitatieve literaire fictie en diepgaande non-fictie binnen één uitgeverij uitgegeven konden worden. De uitgeverij brengt regelmatig boeken van debutanten uit. Recenter brachten veelbelovende jonge auteurs als Mano Bouzamour, Özcan Akyol, Nina Polak, Joost de Vries en Franca Treur hun eerste boek uit bij de uitgeverij. Én ze staan open voor nieuwe manuscripten! Hoe je deze opstuurt lees je op de website.
Overamstel Uitgevers is een overkoepelende naam voor verschillende uitgeverijen waarbij alle genres worden uitgegeven. Binnen het literaire- en non-fictie genre kan je terecht bij Hollands Diep en Lebowski Publishers. Voor schrijvers uit Vlaanderen kan je je manuscript opsturen naar Uitgeverij Horizon, tenminste als je boek non-fictie is. Enthousiast? Je kan je manuscript per post versturen.
De Brouwerij wil graag een brede discussie op gang brengen rond sociaal medische en maatschappelijk relevante onderwerpen. Met deze onderwerpen wil de uitgeverij kennis over onbekende fenomenen verspreiden. Dat doen ze door het uitgeven van literaire fictie en non-fictie met aandacht voor psychologische ontwikkeling en historisch perspectief. Past jouw boek in deze beschrijving? Heb dan nog even geduld. Op dit moment is er geen ruimte voor nieuwe manuscripten, maar dat kan veranderen! Wel is er ruimte om contact op te nemen met een van de redacteuren voor feedback. Lees er meer over.
Deze uitgeverij is een relatief nieuwe uitgeverij die bewust klein wil blijven. Ze geven zowel literaire fictie als non-fictie uit. Neem eens een kijkje tussen de auteurs en wie weet pas jij er wel tussen!
Neem een abonnement voor 20 september en ontvang dit nummer!
Schrijver en vertaler gaan in discussie! Neem vóór 20 september 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
De grootste uitdaging waar veel schrijvers mee worstelen, is hun innerlijke criticus. Lees de tips in het komende nummer!
“Het zou niet moeten werken, maar het werkt”. Lees het interview in het komende nummer van Schrijven Magazine!
In deze workshop geeft schrijver Rebekka W.R. Bremmer je oefeningen die je kunnen helpen structuur aan te brengen in je verhaal.