Start » Blogs

Blogs

Alle weblogs staan hier gesorteerd op datum, de nieuwste eerst.


Kinderboeken Tommy Wieringa

Gevraagd, gedrukt en gevroten Over BN’ers en kinderboeken

Door Noortje de Kok
 op 15-11-2019
 - reacties: 0

Tommie Wieringa: ‘Werk van Jochem Myjer is ondergrens van kinderboeken’. Met deze kop trok Nu.nl vorige week mijn aandacht. Als fervent lezer en recensent van kinderboeken, wilde ik natuurlijk wel eens weten wat Tommie van Jochem vond. Kinderboeken Tommy Wieringa

Verder lezen..

Gedachtestreepje gebruik

Die lastige gedachtestreepjes

Door Peter van der Horst
 op 14-11-2019
 - reacties: 1

De vorige keer hebben we het gehad over het afbreekstreepje. In zijn boek Nieuwe Leestekenwijzer, dat enkele maanden geleden is verschenen, noemt Peter van der Horst meer dan twintig toepassingen van (horizontale) streepjes. Nu is het gedachtestreepje aan de beurt. Gedachtestreepje gebruik

Verder lezen..

Mannelijke schrijvers mannen

Waarom mannen vooral mannelijke schrijvers lezen

Door Lizette van Geene
 op 7-11-2019
 - reacties: 0

De titel van dit stukje had ook kunnen zijn; ‘Waarom vrouwen vooral vrouwelijke schrijvers lezen.’ Maar om ook de mannelijke lezer uit te nodigen, voilà; een titel die beide seksen aanspreekt. Want mannen zouden hoofdzakelijk schrijvers lezen, terwijl vrouwen schrijvers én schrijfsters lezen.Mannelijke schrijvers mannen

Verder lezen..

lifehacks schrijven

5 schrijfhacks om je te helpen tijdens het schrijven

Door Machteld Quaedackers
 op 24-10-2019
 - reacties: 1

lifehacks schrijvenHet uitdelen van lifehacks is een populaire bezigheid tegenwoordig. Deze lifehacks zijn bedoeld om je leven eenvoudiger en aangenamer te maken. Zou het niet handig zijn om als beginnende schrijver een paar schrijfhacks te ontvangen om zo het schrijven een stuk gemakkelijker te maken?

Verder lezen..

elke dag schrijven

Zó schrijf je elke dag

Door Yvette Hazebroek
 op 17-10-2019
 - reacties: 0

elke dag schrijvenEigenlijk is er maar één manier om een boek te schrijven: dóén. Schrijven, schrijven, schrijven. Niemand anders zet namelijk de woorden voor jou op papier. Maar je hebt het druk en er is al zó veel dat je moet doen op een dag en dat om je aandacht vraagt. Hoe zorg je er nu voor dat je daadwerkelijk aan schrijven toekomt (lees: tijd vrij maakt om te schrijven)?

Verder lezen..

Meneer Van Dale voelt zich genaaid

Door Sietske Kroon
 op 10-10-2019
 - reacties: 2

Grote zoon gaat naar de middelbare. Een mijlpaal, die gepaard gaat met de nodige voorbereidingen. Hij heeft schriften nodig, een passer, zes verschillende HB potloden én woordenboeken Nederlands, Engels, Frans en Duits. Zoon vraagt zich af of zijn school niet op de hoogte is van het bestaan van Google Translate, scheelt een hoop gewicht.

Verder lezen..

boek proeflezen

Laat je manuscript altijd voorproeven

Door Rob Steijger
 op 3-10-2019
 - reacties: 1

boek proeflezenOf je je manuscript nu naar een uitgever, literair agent of redacteur stuurt: ik raad je aan het eerst grondig te laten checken op inhoudelijke onjuistheden door een objectieve, kritische proeflezer.

Verder lezen..

hoe schrijf je een goede grap

Grappen in je boek: is humor universeel?

Door Hetty Kleinloog
 op 26-9-2019
 - reacties: 1

hoe schrijf je een goede grap‘Je boek is enorm geestig, behalve als een personage grappig probeert te zijn.’ De meelezer van de eerste versie van mijn nieuwe roman Volle Kracht zette me met deze opmerking aan het denken. Ik hoor vaker dat ik humoristisch schrijf, maar ik heb eigenlijk geen flauw idee hoe ik dat doe. En als ik er lang over nadenk wat humor is, word ik draaierig.
Hoe werkt dat bij mij? Wanneer werkt een grap? Wanneer werkt een grap bij míj? Heb ik Amsterdamse humor, Hollandse humor, of meer iets universeels, en zo ja: waarom dan?

Verder lezen..

  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!