Start » Blogs

Blogs

Alle weblogs staan hier gesorteerd op datum, de nieuwste eerst.


schrijfadvies

Tegendraads: schrijfadviezen in de wind slaan

Door Maria Boonzaaijer
 op 12-9-2019
 - reacties: 0

schrijfadviesNa vijf romans mag ik mij zo onderhand een ervaren auteur noemen. Toch voel ik me ten diepste leerling. Zo heb ik me altijd opgesteld en die houding heeft me veel opgeleverd. En, als een rebelse student, sla ik sommige schrijfadviezen volledig in de wind.

Verder lezen..

hoe overkom je writer's block

Zo overkom je een langdurige writer’s block

Door Yvette Hazebroek
 op 5-9-2019
 - reacties: 0

hoe overkom je writer's blockEr zijn verschillende soorten writer’s blocks. Een kortstondige, waarbij je vastloop in je verhaal. Maar wat als je erin blijft hangen? Wat de reden hiervoor ook is (je maakt geen tijd om te schrijven, je hebt angst om te schrijven, je perfectionisme zit in de weg), er zijn manieren om over deze writer’s block heen te komen en weer vol energie aan het schrijven te gaan.

Verder lezen..

Boekengilde

Dit is sh*t! (Wat nu?)

Door
 op 3-9-2019
 - reacties: 0

Als schrijver ben je bezig met creëren. Je zet al je creativiteit in om je boodschap, je verhaal, zo krachtig mogelijk op papier te krijgen. En voor heel veel auteurs is dat best een worsteling.

Verder lezen..

boek schrijven bevalling

De geboorte van een boek: hoe je debuut tot stand komt

Door Jan Roskams
 op 29-8-2019
 - reacties: 1

boek schrijven bevallingAls je het schrijven niet kan laten en absoluut een eigen geschreven boek wil vasthouden, dan ben je waarschijnlijk een debutant. Je denkt, zoals de meeste debutanten, dat het wel zal loslopen. Als ik eerst maar een goed verhaal heb, dan lukt het me wel. En op een dag zit je te denken waarover je een verhaal kan verzinnen en plots is het daar: het geniale idee, het beeld dat je niet meer loslaat.

Verder lezen..

schrijfplan

Saaie schema’s en geboeide lezers: over opbouw, structuur en kloppende feiten

Door Annemarie Smits
 op 22-8-2019
 - reacties: 4

schrijfplanTijdens het lezen van een manuscript werd ik direct gegrepen door het onderwerp, de pakkende korte zin waarmee een hoofdstuk werd afgesloten en de fijne schrijfstijl met de heldere dialogen. Toch knaagde er iets. Kloppen de feiten eigenlijk wel, ging er regelmatig door mijn hoofd. Was Live Aid niet eerder dan in 1990 waar we - als ik snel een beetje reken - nu zijn aanbeland in dit boek? Na even googelen zie ik dat dat grote benefietconcert voor Ethiopië op 13-7-1985 plaatsvond.

Verder lezen..

achtergrondverhaal personage

Het achtergrondverhaal van je personages

Door Miriam Wesselink
 op 8-8-2019
 - reacties: 0

achtergrondverhaal personageJe verhaal en je personages hebben een achtergrond. Er is altijd een verleden dat heeft geleid tot wat er gebeurt in jouw verhaal, en dat je personages heeft gevormd tot wat ze in je verhaal zijn. Jij als schrijver moet weten wat die backstory is. Maar je lezers hoeven dat niet te weten. Althans: niet alles.

Verder lezen..

writers block

Hoe krijg je schrijfplezier terug?

Door Yvette Hazebroek
 op 1-8-2019
 - reacties: 0

writers blockSoms loop je tegen een writer’s block aan. Wat nu als de grootste blokkade is dat je geen plezier meer beleeft aan schrijven? Dan kan het wat moeilijker zijn om de draad weer op te pakken. Maar het is niet onmogelijk. Met deze tips krijg je dat schrijfplezier weer terug.

Verder lezen..

boek schrijven

Hoe doe je dat eigenlijk, schrijven?

Door Ellen Kusters
 op 25-7-2019
 - reacties: 0

boek schrijvenSinds ik in 2017 gestopt ben met mijn werk als juf, een autobiografie over mijn werk en burn-out heb geschreven en een schrijfopleiding volg, wordt me regelmatig de vraag gesteld: Hoe doe je dat nu eigenlijk, schrijven?

Verder lezen..

nonfictie schrijven

Levensfictie: spelen met je zomer

Door Nanda Huneman
 op 19-7-2019
 - reacties: 1

nonfictie schrijvenIk ben opgegroeid op een zeilschip. Dat klinkt romantisch, maar als kind vond ik het maar saai. Wij gingen nooit kamperen of naar Frankrijk, wij lagen altijd maar droog op dat kale wad. Als ik op school daarover een zomeropstel moest schrijven, kwam ik niet verder dan:

‘Ik heb gezeild. Met mijn vader en moeder en broertje en de hond. Toen zijn we naar Schiermonnikoog gegaan en toen naar Ameland en toen naar Terschelling. We hebben op het strand gespeeld en patat gegeten en toen mocht ik er een frikandel bij. Speciaal, met uitjes. Dat was wel lekker. Maar zeilen is saai.’

Verder lezen..

Lees Schrijven Magazine
  • Stephen King: schrijfadviezen van de thrillerkoning
  • Wanneer ben je klaar voor een uitgeverij?
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • Wat kun je doen tegen een schrijfdip?
  • Hoe voorkom je langdradige dialogen?

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór maandag 23 september 16:00 u. een abonnement!

Introductiekorting!
Schrijven als Stephen King? Lees schrijven Magazine!

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór maandag 16:00 u.!

Word abonnee!