Afbeelding
lil artsy via Pexels
lil artsy via Pexels
‘Ik heb een fantastisch plan voor een verhaal, maar ik weet niet waar ik moet beginnen,’ is een uitspraak die ik vaak hoor. Inderdaad volgt er daarop vaak een goed idee voor een boek, maar met alleen het idee ben je er nog niet. Zo’n idee is pas het allerprilste begin. Het advies dat ik daarna geef, is een beetje flauw, maar wel de waarheid: ‘Als je een boek wilt schrijven, moet je het gewoon gaan doen.’
Vol goede moed nemen schrijvers met hun idee in gedachten plaats achter de laptop. Ze beginnen driftig met tikken, maar dan… Meestal lopen ze dan vroeg of laat vast. Plots komen er allemaal vragen naar boven, vragen die verlammend kunnen werken. Moet ik mijn verhaal vanuit de ik-vorm schrijven, of zijn er ook andere mogelijkheden? Begin ik mijn verhaal bij het begin, of juist bij het eind? Hoe lang mag een hoofdstuk zijn, mag ik echte namen gebruiken in mijn boek, hoe maak ik bij dialogen duidelijk wie wat zegt? En vroeg of laat komt ook de vraag naar boven: wie zit er te wachten op mijn boek?
Het schrijven van een boek behelst meer dan alleen maar je gedachten op papier zetten. Gaandeweg komen aspirant-schrijvers daar achter. Het gebeurt dan ook meer dan eens dat een sprankelend boekidee een stille dood sterft. Eeuwig zonde!
Het schrijven van een boek is niet makkelijk, dat idee moet iedere schrijver bij aanvang loslaten. Het is wel ontzettend leuk. Het helpt als je een beetje weet welke richting het op gaat en welke stappen je nog te zetten hebt. Stap voor stap krijgt je boek vorm, maar de eerste stap is altijd hetzelfde: die eerste versie moet op papier komen.
In dit beginstadium is het vooral belangrijk om voor jezelf een schrijfroutine op te bouwen. Schrijf de vragen die bij je bovenkomen op, maar laat je er niet door tegenhouden als je de antwoorden niet meteen paraat hebt. Schrijven, schrijven, schrijven: dat is wat je in de eerste fase moet doen.
Dat is niet makkelijk, want afleiding ligt op de loer. Er zijn altijd de nodige huishoudelijke klusjes die om aandacht vragen, sociale gelegenheden die gezelliger zijn of gewoon de bank en de televisie die lonken. Schrijven? Dat komt morgen wel weer!
Herkenbaar? Er zijn manieren waarop je ervoor kunt zorgen dat je aan de gang blijft. Het helpt om een vast tijdstip in te plannen voor je schrijfwerk. Ben je ’s avonds het meest productief? Maak daar dan gebruik van en zet bijvoorbeeld op elke donderdagavond een kruis in je agenda. Neem je voor dat op die avond niets belangrijker is dan schrijven. Start op een vaste tijd en hou een realistisch doel voor ogen. Stop bijvoorbeeld pas wanneer je 1.000 woorden aan je manuscript hebt toegevoegd en niet eerder.
Daarnaast helpt het om een werkplek in te richten waar je in alle rust kunt werken. Zorg wel voor afwisseling: uren achtereen zitten is niet goed, dus neem pauzes en wissel van houding. Als je vastloopt, ga dan een wandelingetje maken, of neem een douche. Dit zijn momenten waarop de inspiratie weer gaat stromen.
Er zijn ook online hulpmiddelen die je kunt inzetten om je concentratie te verhogen of die ervoor zorgen dat je niet afgeleid raakt. Je kunt gebruikmaken van apps die de social media blokkeren op bepaalde tijden, of die bepaalde achtergrondgeluiden produceren die ervoor zorgen dat je je focus houdt. Als je liever helemaal offline blijft tijdens het schrijven, dan kun je af en toe een korte meditatieoefening doen om in de flow te komen en te blijven.
Alles bij elkaar helpt dit om die eerste fase door te komen. De vragen die naar boven komen drijven, daarop komt het antwoord in een later stadium wel. Eerst moet die ruwe versie er komen. En als je dat voor elkaar hebt gekregen, pas dan is het tijd voor de volgende stap.
Veel schrijfsucces!
Jet Hoogerwaard is onder andere opgeleid als docent en werkt in verschillende hoedanigheden als schrijfprofessional. Zij geeft schrijfcursussen en begeleidt schrijvers, als redacteur en schrijfcoach. Daarnaast is ze actief als auteur en uitgever.
Jacqueline Zirkzee en Jet Hoogerwaard schreven Van idee naar boek (de onmisbare gids voor iedere schrijver), omdat ze in hun dagelijkse werkzaamheden als schrijfprofessional merkten dat veel schrijvers tegen dezelfde vragen aanlopen. Van idee naar boek geeft antwoord op deze vragen en is met ingang van 14 november overal verkrijgbaar. Op 22 november wordt de lancering van Van idee naar boek gevierd met een sprankelend Schrijfevent voor beginnende en gevorderde schrijvers, waarbij de auteurs het publiek meenemen op schrijfreis. Dit event vindt plaats in de Kunstkerk in Dordrecht, inloop vanaf 19.00 uur.
Tickets voor het Schrijfevent boek je hier.
Meer over het (ook los van het event te bestellen) boek lees je hier.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!