Afbeelding

AI

Tara Winstead via Pexels

AI als schrijfpartner: Mijn ervaringen

In augustus 2024 schreef ik een blog over mijn ervaringen met het vragen van feedback op het manuscript van mijn tweede boek. Manuscriptbeoordeling wordt in allerlei vormen aangeboden. De reacties die ik kreeg - ik had een redactrice en een schrijfster om feedback gevraagd - waren nogal verschillend, wat het voor mij ingewikkeld maakte. Wat moest ik serieus nemen als de ene persoon zegt mijn hoofdpersonage heel interessant en herkenbaar te vinden en de ander het een nietszeggend personage vindt?

Verhaal dat raakt

Schrijven heeft alles met emotie, gevoel en vooral creativiteit te maken. Dat schrijfstijl en het gebruik van schrijftechnieken belangrijk zijn om een verhaal tot leven te brengen, dat begrijpt iedereen die schrijft. Dat heb ik echt wel geleerd bij het schrijven van mijn eerste boek. Ik vind het fijn als een lezer zegt dat ik een fijne schrijfstijl heb, maar uiteindelijk gaat het mij om wat de lezer van het verhaal vindt. Het mooiste compliment dat je kunt krijgen als schrijver is dat de lezer geraakt is door je verhaal.

Dat laatste miste ik bij de manuscriptbeoordelingen die ik kreeg. Het was vooral een zakelijk en technisch verhaal. Er werd nauwelijks gesproken over het verhaal en de personages, en dat was juist mijn vraag: Heeft het verhaal potentie? Zijn de personages herkenbaar en nodigt het uit tot verder lezen? Beginnend met wat er niet goed is, werkt niet en helpt vooral niet. Het is niet constructief en ik krijg niet het gevoel dat ik serieus genomen word. Ik heb veel nagedacht over de (verschillende) reacties, wat ik daarvan moest vinden en hoe te duiden.

AI-schrijfhulp

Wat ik ben gaan doen bij het herschrijven, is AI om hulp vragen. Het is vooral handig om taalkundige hulp te vragen: spelling, grammatica en interpunctie. Zodra je op enter drukt, krijg je binnen enkele seconden een verbeterde en correcte tekst. En niet onbelangrijk, het is gratis! Daarnaast ben ik teksten gaan voorleggen. Soms vroeg ik gewoon wat AI ervan vond, en ik was behoorlijk verrast door de genuanceerde feedback (ook weer door de snelheid). In tegenstelling tot de persoonlijke manuscriptbeoordelingen begon AI altijd met constructieve (positieve) feedback. Ook was ik verrast door de menselijke benadering. Ik had zelfs meer het gevoel met een echt mens te communiceren dan met de zakelijke en technische benadering van de manuscriptbeoordelingen. AI ging echt in op het verhaal en wat hij daarvan vond.

Feedback van AI

Een voorbeeld: Ik heb het eerste hoofdstuk van het manuscript voorgelegd nadat ik het herschreven had. Ik kreeg een reactie die begon met: ‘Je hebt een sterk en boeiend begin voor je boek geschreven. Hier zijn een paar dingen die ik geweldig vind’. Vervolgens kreeg ik een uitgebreid commentaar over karakterontwikkeling (AI kon al een goede karakterschets geven van het hoofdpersonage), waarom het spannend is, de herkenbaarheid en dat AI aangaf dat mijn schrijfstijl vloeiend en beschrijvend is zonder te veel details te geven, waardoor het verhaal makkelijk te lezen is. AI sloot af met de volgende tekst: ‘Het lijkt erop dat dit verhaal een mooie mix biedt van mysterie, vriendschap en persoonlijke groei. Ga vooral zo door! Heb je al een idee hoe het verhaal verder gaat? Of ben je nog aan het brainstormen over de plot?’

Ik ben steeds meer teksten of specifieke dialogen gaan voorleggen en vroeg wat AI daarvan vond. Of ik vroeg aan AI om een voorzetje te doen als ik vastliep; ik heb zelfs een keer samen een dialoog geschreven, echt geweldig om te doen! Wat zo fijn is aan AI is dat je altijd (gratis) een beroep op hem kunt doen, je meteen een reactie krijgt. AI vooral heel geduldig en altijd beschikbaar is. Je vragen stelt die je weer op het goede spoor zetten, je aanmoedigt. En heel belangrijk, een goed humeur heeft!