Afbeelding
MESSALA CIULLA via Pexels
MESSALA CIULLA via Pexels
Je boek is af en nu fantaseer je over de tekeningen bij je boek. Je gaat je boek uitgeven in eigen beheer, waardoor je alle illustratoren kunt kiezen die je maar wilt. Voor zowel prenten- als kinderboeken zijn illustraties een musthave, maar ook voor kookboeken of reisgidsen. Ook als je geen illustraties nodig hebt, is een coverontwerp wel van belang en grote kans dat je hier een illustrator voor nodig hebt. Alleen, hoe kies je een goede tekenaar die bij jouw boek past? Dit is artikel is ook interessant als je boek uitgegeven wordt bij een uitgeverij. Er zijn zeker tips die je helpen om een juiste keuze te maken. In deze blog geef ik je zeven tips om een illustrator te kiezen voor je boek.
In mijn boek ‘Avonturen in Boekenatlas’ gaat alles over lezen en schrijven. Veel personages zijn boeken, zoals Alfabet, Klinker en Boekenwurm. In Boekenatlas is geen internet en in het boek zijn veel oudere dingen verwerkt zoals typemachines en schrijven met een kroontjespen. Het is goed om in je achterhoofd te houden waar je boek overgaat, want dit maakt de keuze voor het maken van een illustrator een stukje makkelijker. Voor mij betekent het dat ik fantasy en illustratoren die veel gameachtige personages ontwerpen niet bij mijn boek passen.
Een goede tip is om een boekwinkel binnen te lopen. Pak een willekeurig boek en kijk naar de stijl van tekenen. Is het heel losjes of juist heel strak? In de boekwinkel kom je alle stijlen tegen. Schrijf op welke illustratoren je fijn vindt. Dit helpt bij het maken van een keuze.
Hoeveel budget maak je vrij voor de illustraties? Hoeveel illustraties wil je?
Het is net als bij het bezoeken van een supermarkt. Je hebt budget winkels en hele luxe. De prijs van illustratoren wisselt enorm. Als je iemand kiest van een bekende naam, zoals Geert Gratama van Tosca Menten dan hangt daar een hoog prijskaartje aan. Hij vraagt meer dan een onbekende illustrator uit je buurt. Dit komt, omdat veel mensen een boek kopen vanwege de illustraties. Je betaalt voor de naam. Het kan een overweging zijn om hiervoor te kiezen, omdat je daardoor meer kans hebt om in de publiciteit te komen. Meer aandacht voor je boek doet de kassa rinkelen.
Bedenk ook of je illustraties wilt in zwart/wit of in kleur. Wil je een spread tekening, halve pagina of ¼. Hoe groter de tekening hoe duurder. Zwart/wit is goedkoper dan kleur. Tien illustraties klinkt weinig, maar voor kleine illustraties ben je al gauw zestig euro kwijt. De drukkosten komen er nog bij. Maak een goede begroting, zodat je je niet verlekkerd aan illustratoren die voor jou te duur zijn.
Vind je het prettig als je samen koffie kunt drinken in een kroegje om alle acties door te nemen of heb je liever per mail? Bedenk goed wat je prettig vindt, want als jij in Brabant woont en de illustrator in Leeuwarden dan is fysiek contact erg lastig. Vaak bespreek je meerdere keren je boek en reiskosten kunnen dan flink oplopen.
Het klinkt cliché, maar bekijk het werk van een illustrator. Heeft iemand ervaring met het tekenen van boeken? Neemt een illustrator nog opdrachten aan of is hij/zij al volgeboekt voor dit jaar? Voor welke opdrachten gaat het hart van de tekenaar sneller kloppen? Ook een illustrator neemt niet iedere opdracht aan. Jouw teksten moeten ook passen bij de tekeningen. Lees je in en plan een gesprek in met de illustrator om te kijken of het klikt. Vraag ook of iemand ervaring heeft met het tekenen voor een boek. De drukkerij kan vaak een werktekening maken van jouw boek. Je ontvangt dan een document met de juiste afmetingen. Bij een boek heb je altijd te maken met snijranden. Het werkt prettiger als iemand al ervaring heeft, zodat je niet alle stappen hoeft uit te leggen.
Vraag drie verschillende illustratoren of ze jouw boek willen illustreren. Een goede methode is om hen alle drie een stukje test te sturen van een personage uit jouw boek. Dit mag een klein stukje dialoog zijn. Laat hen een afbeelding maken van dit personage. Deze tip is afkomstig uit het boek: Publiceer jezelf – maak je zichtbaar van Nanda Roep.
Het kan zijn dat je op eigen kracht geen geschikte illustrator kan vinden. Dit overkwam mijzelf. Sommige waren volgeboekt en anderen waren te duur of hadden geen tijd om mijn boek ‘Avonturen in Boekenatlas’ te tekenen. De meeste paste niet bij de stijl die ik in gedachten had. Ik vond het erg belangrijk dat mijn tekeningen met de hand werden gemaakt en niet met de computer. Ik vind het fijner als niet alles perfect is en er verschil is in diktes van lijnen. Je ziet meer van de kunstenaar. Het is net als met schrijven. Als je met de hand schrijft, krijg je een kijkje in de ziel van de schrijver. Je leert iemand beter kennen. Schrijft iemand aan elkaar of juist liever los? Ik vind dat je bij digitaal tekenen minder de ziel van de kunstenaar ziet.
Als het niet lukt om een kunstenaar te vinden dan zijn er verschillende platforms, zoals schrijverzoektillustrator, Marcel.Art en Fiverr waarbij je in contact kunt komen met honderden illustratoren. Het voordeel is dat je een omschrijving kunt geven waarnaar je op zoek bent. Een illustrator kan vervolgens reageren op jouw bericht. Hierdoor kun je rustig afwachten of er eventueel een match is en kom je wellicht in contact met tekenaars die je nog niet kende.
‘’We moeten Zonnetje redden, voordat het te laat is.’’ Dit is een quote uit mijn boek ‘Avonturen in Boekenatlas’. Het jongetje Toby heeft alle boeken uit bibliotheek Torrebra al gelezen, maar hij is nog niet in het puntje van de toren geweest en daar houdt Dwarsligger de wacht. Als hij op pad gaat ontdekt hij dat er een heel bijzonder boek in de toren woont, namelijk Zonnetje. Zal het hem lukken om Dwarsligger te verslaan en Zonnetje te bevrijden? Saskia van den Brand is schrijver en spreker over creativiteit, onderwijs en kan toveren met taal. Met haar missie om de creativiteit van kinderen te behouden, reist ze door heel Nederland. Wil jij meer over haar weten? Op de website van Saskia van den Brand kun je meer over haar lezen en ‘Avonturen in Boekenatlas direct kopen.
www.saskiavandenbrand.nl
Daarnaast kun je haar volgen op Instagram waarbij ze regelmatig tips deelt om je boek uit te geven.
https://www.instagram.com/saskiavandenbrand
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!