Afbeelding

twee bladzijdes in de vorm van een hart

Ravi Kant, Pexels

Hoe dichten je een betere romanschrijver maakt

We kennen allemaal de bekende schrijftip: als je wil leren schrijven, dan moet je meters maken. Schrijf verhalen, volg cursussen en herschrijf veel. Vooral beginnende romanschrijvers hebben het moeilijk. Er moet een leven verklaard worden, een positie ten opzichte van dat leven, het verhaal moet een bepaalde consistentie hebben en van de stijl wordt ook iets verlangd. Het vaardig worden in het laatstgenoemde punt, de stijl, is op veel verschillende manieren aan te pakken. Eén daarvan is oefenen met poëzie.


Let op letter- en woordgebruik

Het klinkt misschien gek, oefenen met dichten om betere romans te kunnen schrijven. Toch zitten hier een aantal voordelen aan. Als je namelijk gedichten schrijft, let je automatisch meer op letter- en woordgebruik. Een gedicht is te vergelijken met een kleine compositie. Ieder woord, iedere letter moet op de juiste plek staan om een geheel te vormen. Een gedicht is overzichtelijker, waardoor je het sneller opmerkt als er een woord niet in de tekst past, of op de juiste plek staat. Iedere tekst verlangt zo naar zijn eigen woordgebruik. Als je met die oplettendheid oefent, kun je dit integreren in het schrijven van je roman.

Vind treffende beelden

Bij het schrijven van een gedicht is een van de meest essentiële regels (in hoeverre er regels zijn bij het schrijven van poëzie): vind een beeld dat beklijft. Zonder beeld geen poëzie. Door regelmatig te dichten ga je de wereld om je heen in beelden zien. Als een schrijver op zoek naar zijn materiaal ga je door het leven. Deze wijze van wereldbeschouwing zou je ook kunnen gebruiken voor een roman. Denken in beelden (in een roman zijn dit scènes) is net zo goed van belang in een verhaal.

Een aantal jaar geleden volgde ik een onlinecursus poëzie. Ik was toen al bezig met mijn roman, maar de cursus romanschrijven werd op dat moment niet gegeven en ik was ongeduldig. Tijdens de cursus leerde ik echter denken in beelden, en leerde ik ook over suggestief woordgebruik. Dat heb ik meegenomen in het romanschrijven. Zo heeft een cursus poëzie schrijven ervoor gezorgd dat mijn manuscript beter werd.

Over de auteur

Anna Strijbos heeft een filosofie-achtergrond aan de UvA. Momenteel verkent zij de uitgeverswereld tijdens een stage bij uitgeverij Atlas Contact op de redactie non-fictie en business contact. Ook geeft zij de online schrijfcursus ‘Ontdek je schrijftalent’. 
Daarnaast houdt zij zich bezig met het schrijven van proza en poëzie. Haar gedicht Rouwend werd eerder gepubliceerd in de literaire bijdrage van Schrijven Magazine: Alice. ‘De Zelfloze’, Anna’s debuutroman in wording, werpt een introspectieve blik op de giftige dynamieken binnen groepsverband. Door deze achtergrond heeft zij een perfecte beheersing van de Nederlandse taal en lukt het haar om op een nauwkeurige manier manuscripten te analyseren.