Afbeelding

een jongen staat met zijn gezicht naar de muur met geprojecteerde tekst

Noah Black, Unsplash

Wat is het verschil tussen spoken word en poëzie?

Spoken word is een type poëzie, maar het is niet hetzelfde. Is er eigenlijk wel een verschil? En zo ja, wat is het dan?


Op papier

Poëzie pen je vaak neer op papier. In zo’n geval hoef je je geen zorgen te maken over wat je op het podium met je lichaam of je gezichtsuitdrukking doet. Hoewel je gedichten kan voordragen, al dan niet op een podium, is het met poëzie meer van belang hoe je de klemtonen en het ritme brengt. Gedichten op papier mogen rijmen, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn.

Bij spoken word wordt het altijd, zoals de term al aangeeft, uitgesproken. Ook het onderwerp en standpunt zijn veel duidelijker, want vaak gaan spoken word-artiesten voor maatschappelijke thema’s die zij door middel van hun ‘gesproken’ gedichten kunnen belichten. Maar het kunnen ook hele abstracte thema’s zijn zoals een stuk vanuit het standpunt van ‘hoop’ die in de oren van de mensheid fluistert.

Spoken word komt uit de Verenigde Staten. Het begon allemaal in Harlem, een wijk van New York, waar Afro-Amerikaanse mensen zich vestigden, in het begin van de jaren twintig van de vorige eeuw, nadat zij waren bevrijd van de slavernij. Door middel van spoken word konden zij zich uiten.

Performance

Typ in de zoekbalk van YouTube de naam Button Poetry in en algauw word je ondergedompeld in verschillende voordrachten over verschillende onderwerpen, van opgroeien tot obsessive compulsive disorder. Bij spoken word gaat het om de voordracht. Om de performance. Het ritme. Je vertelt een verhaal binnen drie minuten, waarvoor je niet alleen je woorden, maar ook je lichaam en gezichtsuitdrukking gebruikt.

Je kan zelfs reageren op een tof spoken word-stuk van iemand anders met jouw eigen stuk. Het neerpennen is vaak even wennen, maar wanneer je het eenmaal onder de knie hebt, zal je vanzelf zien dat het verhaal dat je wil vertellen vaak als vanzelf op het papier verschijnt.

Wanneer je het helemaal hebt uitgeschreven begint het leuke (of spannende) gedeelte: het hardop oefenen van je voordracht. Ga voor de spiegel in de badkamer staan of zet je ouders op de bank en laat de show beginnen!

Je eigen spoken word-stuk

Wil je zelf aan de slag met een spoken word-voordracht schrijven? Dan delen we hieronder een paar handige artikelen. Ben je er helemaal lyrisch door en wil je zelf optreden? Meld je aan voor een open mic bij jou in de buurt!

Bron: Flow Magazine, NPO3 FM