Afbeelding

Leeg notitieboekje

Foto: Pexels

Amara van der Elst: ‘Spoken word staat voor mij voor verbinding’

Spoken word is nog niet een heel bekende dichtvorm. Toch zijn steeds meer mensen hiervan op de hoogte, onder andere door de voordracht van Amara van der Elst op de dodenherdenking van 2021. Met haar voordracht heeft ze veel indruk gemaakt op vele toeschouwers. Wat kun je van Amara van der Elst leren? Wij stelden haar een paar vragen!


Hoe ben je betrokken geraakt met spoken word?

Van der Elst: “Op de dansacademie had ik een creatieve sessie nodig. Een stukje dat er meteen uitrolt. Toen de docent doorkreeg dat ik creatief bezig was, stuurde ze me door naar Kunstbende.”
Dat is een netwerkorganisatie die jong talent ontdekt en de kans geeft om zich daarin te ontwikkelen.
“Daar kreeg ik de crème de la crème van spoken word te zien. Toen ik de chemistry met de zaal zag dacht ik: hier wil ik ook onderdeel van zijn.”
Hierna heeft Van der Elst er alles aan gedaan om onderdeel van deze wereld te worden. “Spoken word staat voor mij voor verbinding. Je kan onuitgesproken woorden een plek geven. Ik ken geen andere kunstvorm die zo open en warm aanvoelt.”

Hoe begin je aan een spoken word voordracht?

“Het ligt er een beetje aan,” laat Van der Elst weten. “Soms komt er een vlaag inspiratie dat er meteen uit moet, maar meestal weet ik al een tijdje wat ik wil zeggen. Daar ga ik dan even over na denken en dan vormen die gedachten zich om tot een zin of een leidraad.” En ze voegt nog toe: “Soms lees ik iets waar ik op wil reageren, een onverwachte invalshoek. Wat ik vooral kan aanraden is: sta open, kijk om je heen en luister.”

Hoe verloopt het proces en hoelang duurt dit ongeveer?

“Dat verschilt per stuk. Ik wil het vaak graag snel doen,” zegt ze. “Ik denk lang over een onderwerp na, over sommige soms wel een jaar, maar het maken zelf gaat snel. Meestal gaat dat maakproces binnen de 48 uur. Ik vind het fijn om zo’n intensief maakproces te hebben. Het is als een soort koken voor mij.”

Heb je tips voor de performance van spoken word?

Spoken word draait niet alleen om de woorden. Het is niet zomaar een gedicht dat je op papier aan iemand kan overhandigen. Nee, de performance bij spoken word is een heel belangrijk onderdeel. Maar hoe doe je dat dan?
“Hier heb ik zo veel tips over,” zegt Van der Elst. Zelfs zo veel dat ze er een serie tutorials van heeft kunnen maken bij Kunstbende. Deze kan je gratis op de site van Kunstbende bekijken!

Hoe kom je aan inspiratie voor spoken word? 

 “Ik ben heel mens gericht. Het gaat over dingen die anderen in mijn omgeving of ikzelf meemaken. Hoe mensen met elkaar omgaan, of hoe ze zich in de maatschappij bewegen. Mensen dragen altijd verhalen met zich mee.”
Zelf heeft Van der Elst genoeg inspiratie. Er zijn veel onderwerpen die ze nog graag uit zou willen lichten. “Ik ben nu bezig met een stuk waarin ik een positief toekomstbeeld schets. Mensen verliezen op het moment namelijk hun hoop en daar wil ik iets tegen in brengen. Daarnaast wil ik ook graag mental health naar voren gaan brengen."