Afbeelding

Schrijven

Foto: Pexels

Wat is spoken word?

Steeds meer mensen horen de term spoken word voorbij komen. Het wordt langzaam bekender en vooral jongeren pakken de kunstvorm op. De meest prachtige voordrachten komen voorbij met krachtige woorden die je bij blijven. Maar wat is spoken word nu precies? En wat is het verschil met poëzie?


Performance

Spoken word is een literaire voordracht met een bijzondere twist. Het is niet iets wat je zo op papier kan overdragen. De performance van deze kunstvorm is één van de belangrijkste onderdelen. Door middel van stemgebruik, ritme en bewegingen worden de krachtige woorden van de maker omgetoverd tot een ware spoken word voordracht.
Het wordt ook uit het hoofd opgedragen. Als je je ogen namelijk de hele tijd op een papiertje moet richten, kan je de performance niet goed uitvoeren.

Standpunt

In een spoken word voordracht wordt er vaak één standpunt heel helder naar voren gebracht. De spreker probeert het publiek hiermee te overtuigen of simpelweg oog te laten hebben voor het onderwerp die hij of zij belicht. Vaak is het een maatschappelijk onderwerp dat wordt aangesneden.

Spoken word en poëzie

Hoewel spoken word wel een type poëzie is, is het wel anders dan de meeste poëzievormen. Zo is het onderwerp in poëzie vaak wat vaag, zodat er veel ruimte is voor eigen invulling. Bij spoken word is dit onderwerp juist duidelijk om het standpunt helder te maken.
En hoewel veel poëzie vormen ook mooi hardop klinken, is het niet nodig om deze hardop uit te spreken. Op papier is het ritme vaak net zo helder. Maar bij spoken word mis je veel als je de tekst uitsluitend op papier leest.