Hoe zijn mijn verhalen tot stand gekomen?

In september 2022 heb ik mijn eerste kinderboek ‘Avonturen in Boekenatlas’ in eigen beheer uitgegeven. Misschien lees je weleens een boek en vraag je je af: Hoe heeft een auteur dit verzonnen? Waar komt de inspiratie vandaan? In dit artikel vertel ik je meer over het ontstaan van verschillende verhalen die ik gebundeld heb in mijn boek.


Alfabet wil vrij zijn

Het was voorjaar 2020 en in Nederland kregen we te maken met corona. Maandenland kon je niet fatsoenlijk naar de bibliotheek. Het was makkelijker om een frietje bij de snackbar te halen dan een goed boek. Je mocht de bieb letterlijk niet in. Hooguit kon je een bestelling plaatsen online en het op selecte tijden ophalen.

Afbeelding

Cover 'Avonturen in Boekenatlas'

Ik vind dat je altijd toegang moet hebben tot boeken. Lezen is essentieel om het leven te begrijpen en antwoorden te vinden als je het even niet meer weet. Op een dag keek ik naar buiten en wilde ik naar de bibliotheek, maar dat kon niet. Ik werd daar erg boos van. Vervolgens kwamen er allemaal gedachten in me op, zoals: Hoe zou het zijn als je een boek was en niet meer gelezen wordt? Hoe is het als je oud en versleten bent en je geen frisse lucht meer ruikt? Ik begon te schrijven en de rest ging vanzelf. Ik fantaseerde erop los en vond het leuk om namen te bedenken die te maken hebben met lezen, zoals Alfabet, Klinker en Boekenwurm. Het eerste verhaal uit ‘Avonturen in Boekenatlas’ is toen ontstaan.

Mijn boek bestaat uit acht verhalen. Het heeft een hele poos geduurd, voordat ik de andere verhalen had geschreven. Ik wilde namelijk geen tweede verhaal over het personage Alfabet maken. Op een gegeven moment bedacht ik dat ik natuurlijk wel verhalen kan schrijven over het land Boekenatlas. Er wonen nog meer personages en zo begon ik aan het tweede verhaal: ‘Opgesloten in bibliotheek Torrebra’ en bedacht een avontuur met een boek Zonnetje dat opgesloten zit in de bibliotheek. Toen ik dit concept had bedacht ging de rest eigenlijk vanzelf. Als je kiest voor het creëren van een land kun je eindeloos doorgaan met fantaseren.

Het verhaal achter Boekenbelt

Ik weet nog dat ik als kind uren buiten kon spelen. Er waren nog geen mobieltjes en op de computer speelde ik alleen Rollercoaster tycoon. Het was geweldig om af en toe een pretpark te bouwen, maar hele dagen op de computer doorbrengen dat deed ik niet. Nu is het omgekeerd. Kinderen gamen liever en hebben op steeds jongere leeftijd een mobiele telefoon. We kunnen niet meer zonder of toch wel? Daar wilde ik een verhaal over maken. Ik vond het heerlijk om alles te kunnen overdrijven bij het personage Dex. Een gel-alarm voor je haar, muziek luisteren en alles wat niet digitaal is stom te vinden. Met dit verhaal vertel ik op een grappige manier dat we onze telefoon toch wel erg vaak gebruiken en dat het ook heel leuk kan zijn als je je telefoon even weglegt. Dit verhaal is ontstaan, omdat het momenteel volop gaande is. Ik zie het elke dag om mij heen en dat is voor mij genoeg reden om dit verhaal te schrijven.

Alles kun je gebruiken voor een verhaal

Als schrijver gebruik ik al mijn zintuigen voor een verhaal. Alles wat ik ruik, proef, zie, hoor en meemaak kan terugkomen in een verhaal. Iedere dag schrijf ik aantekeningen op. Denk aan een bijzonder kapsel of opmerking van iemand. Dit kan je helpen om een verhaal te schrijven of een personage te bedenken. Als schrijver heb ik geen speciale gave. Ik ben alleen alerter om anders naar de wereld te kijken. Mijn verbeeldingskracht is goed ontwikkeld, waardoor ik bij het horen van een woord of het zien van een tekening al een verhaal kan bedenken. Dit kan iedereen leren.

‘’Zandina verspreidt met haar vleugels jouw verhaal. Je weet nooit of je wens uitkomt. Soms pakt ze maar een regel van jouw verhaal en houdt ze de rest bij zich.’’ Deze quote is afkomstig uit het boek ‘Avonturen in Boekenatlas’ en hoort bij het verhaal ‘Het magische boek Zandina’. Het meisje Noralie gaat op zoek naar het Magische boek Zandina om haar droom te verwezenlijken. Ze wil overal en altijd kunnen tapdansen. Zal het Noralie lukken om Zandina in de glooiende heuvels te vinden en zal haar droom uitkomen?

Over de auteur

Saskia van den Brand is schrijver en spreker over creativiteit, onderwijs en kan toveren met taal. Met haar missie om de creativiteit van kinderen te behouden, reist ze door heel Nederland. Wil jij meer over haar weten? Op de website van Saskia van den Brand kun je meer over haar lezen en ‘Avonturen in Boekenatlas’ direct kopen.
www.saskiavandenbrand.nl
Daarnaast kun je haar volgen op Instagram waarbij ze regelmatig tips deelt om je boek uit te geven.
https://www.instagram.com/saskiavandenbrand