Afbeelding
Foto: Andrea Piacquadio via Pexels
Foto: Andrea Piacquadio via Pexels
Boeken. Vroeger had iedereen een volle kast in de woonkamer. En nu? Een paar exemplaren liggen er op het dressoir of worden opgestapeld tot een nachtkastje. Gelukkig zien we op kinderkamers nog veel hardcopy boeken, maar hoe zou dat over twintig jaar zijn? In deze blog deel ik je mijn kijk op de toekomst van kinderboeken in vijf voorspellingen.
Kinderen van twee à drie jaar drukken al de knopjes in op de telefoon van papa of mama. De kleine vingertjes gaan vliegensvlug over het scherm om een spelletje te spelen. Veel oudere generaties zijn niet opgegroeid met Internet en telefoons die meer konden dan bellen, maar kinderen van tegenwoordig wel. Op school hoort een Chromebook bij de noodzakelijke benodigdheden. Ik verwacht dan ook dat steeds meer kinderen over zullen stappen op e-boeken. Een papieren boek wordt een luxeartikel. Ook op de kinderkamers komen er minder boeken, maar worden strips gelezen op een horloge of via een e-boek.
De spanningsboog voor kinderen wordt korter. Ik geloof dan ook voor kinderen boven de acht jaar hele dikke boeken niet meer worden gelezen, tenzij een kind echt van lezen houdt. Over het algemeen denk ik dat korte verhalen een opmars gaan maken. Als een verhaal wel bijvoorbeeld twee honderd pagina’s bevat, zal het veel elementen van series gebruiken. Continue cliffhangers om de spanning vast te houden. Ook voor kinderen is het straks mogelijk om verhalen te beluisteren.
Een boek kan veel meer zijn dan alleen tekst en plaatjes. De boeken van Elisabetti Dami over de muizen Geronimo en Thea Stilton waren al erg kleurrijk. Zij begon als een van de eerste met het werken met verschillende kleuren en het onderstrepen met een watergolf als het woord water geschreven staat. Inmiddels hebben veel schrijvers dit van haar gekopieerd. Boeken lezen is een beleving. De tekst kan het verhaal vertellen, maar waarom zouden kinderen niet wat interactiever meedoen? Bij een boek kun je allerlei benodigdheden aanleveren. Denk aan een bril of een magische paarse zak. Zo wordt het lezen van een verhaal nog meer een beleving. Een kind hoeft niet stil te zitten, maar kan in huis op jacht naar zijn schat! Je kunt dit combineren met bijvoorbeeld YouTube. Een kind kan stampen, schreeuwen, aanwijzen, voelen, ruiken etc. In de toekomst gaan we verhalen lezen met al onze zintuigen. Dit betekent dat ook een filmpje tussendoor getoond kan worden of opeens een lichtje aangaat in een boek. Ook sluit ik niet uit dat een boek een begin is van een game. Je hebt een spannend boek gelezen en vervolgens kun je het slot zelf spelen door een ontwikkelde game. Begrippen als game, televisie of computeren worden geïntegreerd in een boek. Het zijn geen aparte eilanden meer, maar het versterkt elkaar.
Waarom zou je als lezer niet zelf het personage mogen kleden? Misschien kunnen we van een boek wel vier verschillende versies maken, waarbij je de naam en kleding kan personaliseren. Je koopt het boek online en vervolgens krijg je de versie gepersonaliseerd toegestuurd. Kinderen vinden het hartstikke leuk als ze dezelfde naam hebben als de hoofdpersoon.
Iedereen wil kunnen zeggen dat hij ergens bij hoort. Dit kan zijn bij een voetbalclub, maar ook door te vertellen dat je spaart voor een nieuwe serie! Boekhandelaren zullen minder nieuwe schrijvers een kans geven, maar vooral gaan voor wat scoort. Dit betekent nog meer series! Zo is nu de serie van Dagboek van een muts ontzettend in trek bij kinderen.
In de toekomst zijn er meer niches met sparen, zoals geschiedenis, dieren verhalen of sportboeken. Ook in de toekomst houden kinderen van sparen.
Rond 1450 werd de boekdrukkunst uitgevonden. Verhalen zullen in welke vorm dan ook altijd gedeeld blijven worden. Hardcopy is al vaak afgeschreven en toch is het er nog steeds. Ik denk dat het ook over twintig jaar nog zal bestaan, maar dan als luxeproduct. De wereld verandert continu en ook boeken kunnen niet stil blijven staan. Alleen als de boekdrukkunst meegaat met de veranderingen zal het overleven.
Saskia van den Brand schrijft verhalen voor kinderen op haar website.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.