Afbeelding
Karolina Grabowska via Pexels
Karolina Grabowska via Pexels
Je hebt je boek geschreven en nu? Ga je het zelf uitgeven of kies je voor een uitgeverij?
Voor mij was de keuze simpel. Vol overtuiging heb ik gekozen om het zelf te doen. In deze blog geef ik je mijn 7 redenen om in eigen beheer mijn eerste boek ‘Avonturen in Boekenatlas’ op de markt te brengen.
Als self-pubber heb je letterlijk de volledige vrijheid in alle keuzes die je maakt. Ik vind het geweldig, omdat ik een hele duidelijke visie heb met mijn boek. Het is voor mij de enige manier om dicht bij mezelf te blijven.
Self-pubber betekent dat je je boek kunt maken zoals jij dat wilt. Wil je een kinderboek uitgeven dan zijn illustraties een must. Het is ontzettend belangrijk dat de tekenaar past bij jouw illustraties. Wanneer je kiest om je boek uit te geven bij een uitgeverij is het gebruikelijk dat je een keuze hebt uit meerdere illustratoren die gecontracteerd zijn bij de uitgever. Je krijgt misschien twee of drie keuzes, maar als self-pubber kun je alle illustratoren van Nederland benaderen. En dat betekent dat je misschien wel iemand treft die minder bekend is, maar wel beter bij jouw werk past. Ook de afmetingen van je boek, het binnenwerk, omslag en de drukkerij kun je allemaal zelf bepalen. Het is de enige manier van uitgeven waarbij je boek volledig in lijn is met wie jij bent.
Ik geloof ontzettend in mijn eigen werk en dat dit de wereld nodig heeft. Mijn verhaal wil ik vertellen en dat is niet afhankelijk van een recensent van een uitgeverij. We hoeven niet allemaal een bestseller te schrijven. Ik vind het geweldig als kinderen mijn boek lezen, maar of het er 10 of 5000 zijn maakt me eigenlijk niet uit. Ieder kind dat mijn boek leest is winst. Ik geloof dat als mijn boek goed is dat het ook verkoopt zonder een uitgeverij. Als schrijver ben jezelf je beste verkoopkanaal. De beste marketing is nog altijd vanuit je eigen persoonlijkheid. ‘Avonturen in Boekenatlas’ is volledig in lijn met wat ik de wereld wil meegeven en als je mij goed kent dan weet je dat mijn persoonlijkheid in het boek zit. Hierdoor is het makkelijk om erover te vertellen en bekend te maken op social media.
Een uitgeverij kijkt naar trends en wat in boekenwinkels goed verkoopt. Bij kinderboeken zie je vooral veel series, want daar worden verkooprecords mee verbroken. Niet alle uitgevers lopen voorop bij nieuwe ontwikkelingen. Ik heb ervoor gekozen om acht korte verhalen te schrijven, omdat ik geloof dat steeds meer kinderen moeite hebben met het uitlezen van een heel boek. De concurrentie met gamen, TikTok filmpje maken en sporten is moordend. Ik geloof dat het fijn is als er kortere verhalen zijn. In ‘Avonturen in Boekenatlas’ krijgt ieder kind acht kleine succeservaringen, doordat je steeds een verhaal uitleest. Dit motiveert en stimuleert om door te lezen. Hoe klein ook, je krijgt een positief gevoel.
‘Avonturen in Boekenatlas’ is meer dan een boek. Ik heb bij alle verhalen speciale lesbrieven ontwikkeld voor het onderwijs. Hierdoor is iedere leerkracht op de basisschool in staat om een taalles te geven rondom het boek. In de acht verhalen gaat het over lezen en schrijven, maar dan op een fantasievolle manier. Boeken willen ontsnappen uit de bibliotheek en er is een verhaal waarbij Noralie alles leert over het schrijven van een verhaal. Meneer Balpen geeft haar alle tips, want hij heeft al honderden boeken geschreven. Ik heb lesbrieven ontwikkeld, omdat mijn mondhoeken naar beneden krullen als ik zie hoe weinig er wordt voorgelezen in de klas of hoeveel kinderen een verhaal op school schrijven. Met dit boek hoop ik leerkrachten handvatten te geven om lezen en schrijven weer leuk te maken. Dit doe ik door praktische opdrachten te geven bij ieder verhaal, waardoor een bezoek aan een bibliotheek of een creatief verhaal schrijven uitgevoerd wordt. Een leerkracht wordt volledig ontlast en de opgestelde opdrachten passen bij de kerndoelen Nederlands. Daarnaast is het boek een extra reden om mij uit te nodigen voor een schrijversbezoek op school. Het uitbrengen van een boek levert mij meer op dan alleen de inkomsten uit het boek.
Ben je overtuigd om je boek zelf uit te geven? Er is enorm veel keuze: je hebt een heel scala aan self-publishingplatforms. In het komende nummer helpen wij je met het maken van een weloverwogen keuze!
Dit nummer niet missen? Meld je aan voor vrijdag 23 september 23.59 u., dan krijg ook jij dit nummer thuisgestuurd!
Als self-publisher ben je een onderneming. Dit geldt voor een uitgeverij ook.
De afgelopen jaren heb ik op veel scholen creatieve lessen gegeven om creativiteit bij kinderen te stimuleren en verbeteren. Ik heb dan ook een groot netwerk opgebouwd van leerkrachten die mijn visie omarmen. Voor het verkopen van mijn boek ben ik niet afhankelijk van een uitgeverij, want ik ben mijn eigen merk geworden. Dit gaat niet vanzelf. Hier heb ik veel tijd aan besteed en hulp van professionals voor ingeschakeld om onder andere mijn marketing en visie naar de wereld goed te branden. Het resultaat is dat ik nu een sterk merk ben geworden en mijn website goed wordt bezocht.
Een boek uitgeven kan heel lucratief zijn. Je hebt alle kosten zelf in de hand. Ik heb gemerkt dat er een heel groot verschil in prijs is tussen drukkerijen, redacteuren en vormgevers. Daarnaast kun je als self-pubber ervoor kiezen om een pre-sale te doen. Hierdoor krijg je een inschatting hoeveel belangstelling er is voor je boek. Een methode die veel gebruikt wordt door self-pubbers is Printing on Demand. Je boek wordt pas gedrukt als er vraag naar is. Hierdoor blijf je niet met onverkochte exemplaren zitten. Zelf heb ik gekozen om veel boeken hardcopy te bestellen. Als ik minder boeken verkoop is het een goed marketinginstrument. Een uitgeverij zou hier nooit mee akkoord gaan.
Selfpublishing is niet voor iedereen weggelegd. Je kunt niet langer alleen focussen op je verhaal, maar moet je ook bezighouden met marketing en contacten onderhouden met drukkerijen en eventuele illustratoren en opmakers. Als je dat niet wil doen, dan zou ik geen eigen boek uitgeven.
Voor mijn zijn de bovenstaande punten geen nadelen. Ik heb bij verschillende bedrijven gewerkt en daardoor weet ik het nodige van marketing. Daarnaast vind ik het leuk om nieuwe dingen te leren. Ik vind het heerlijk om tijd te besteden aan mijn boek en ik kan zelf beslissen hoeveel tijd ik aan promotie besteed. Ik ben niet teleurgesteld als de uitgeverij geen tijd vrijmaakt en ik heb weloverwogen alle beslissingen genomen. Bij mij past dit, omdat ik graag nieuwe dingen doe. Ik ben een doener en een durver. Zo heb ik ook veel alleen gereisd en pelgrimstochten gelopen. Hierdoor weet ik dat als er een probleem zich voordoet er altijd wel een oplossing komt. Ik ben niet afhankelijk en dat is een heel fijn gevoel.
Ben jij benieuwd naar ‘Avonturen in Boekenatlas?’ Het boek is voor 8 t/m 12 jaar en te koop via www.saskiavandenbrand.nl
Directe link: www.saskiavandenbrand.nl/winkel
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!