Afbeelding
Foto: Burst via Pexels
Foto: Burst via Pexels
Het einde van het jaar is in zicht. Een mooi moment om terug te blikken en de best gelezen artikelen van het afgelopen jaar met jullie te delen.
In de schrijverswereld hebben we het vaak over literatuur. Maar wat bedoelen we nu eigenlijk precies als we het hebben over literatuur? En zijn er ook boeken die niet als literaire werken worden gezien? In dat geval spreken we over lectuur. Wat maakt dat een roman in een van beide categorieën valt?
Hoewel er natuurlijk niets op kan tegen een boek lezen of schrijven, is het ook heerlijk om lekker op de bank te kruipen met een goede boekverfilming. Bijkomend voordeel: ook van films en series leer je verhalen opbouwen!
Je manuscript is klaar om gepubliceerd te worden. Gefeliciteerd! Nu nog op zoek naar een uitgeverij. Hoe schrijf je een uitgever aan en hoe stuur je je manuscript op? Redacteur en schrijfcoach Eveline Broekhuizen geeft tips.
Wil jij creatief schrijven? De vraag is dan: waar moet je beginnen? De redactie van Schrijven Magazine zette de 10 stappen voor je op een rij.
In iedere editie van tijdschrift Schrijven Magazine delen we tips, trucs & adviezen van bekende auteurs en schrijfdocenten. Leerzaam om van dit jaar jouw schrijfjaar te maken!
Wil je een boek schrijven? De redactie van Schrijven Magazine geeft tips zodat jij alle stappen kan doorlopen naar het eindproduct: jouw eigen boek!
Op de Dag van de Grammatica vroegen wij jullie hoe goed jullie zijn in grammatica. Test hier je grammaticakennis!
Lucy Deutekom: “Als schrijver ben je voortdurend in ontwikkeling. Deze drie dingen heb ik gaandeweg geprobeerd af te leren.”
Ken jij dat? Je begint aan een boek, maar er zijn zoveel keuzes die gemaakt moeten worden in het proces dat je het even niet meer weet. Lees hier vijf veelvoorkomende conflicten voor schrijvers en hun oplossing.
Je hebt besloten mee te doen aan een schrijfwedstrijd, want het winnen van een schrijfwedstrijd geeft je schrijfcarrière een enorme boost. Maar hoe pak je dit het beste aan? Jowi Schmitz, auteur en jurylid van schrijfwedstrijden, geeft je vijf tips waarmee je je kansen om te winnen vergroot.
Met dialogen kun je je verhaal levendig maken. De lezer zit dan midden in de actie. Een dialoog is namelijk het gereedschap om je personages een stem te geven, letterlijk. Met deze tips word je (hopelijk) net zo goed als dialoogexpert Esther Gerritsen.
November is natuurlijk National Novel Writing Month, waarin je wordt uitgedaagd om 50.000 woorden in een maand te schrijven. Doorgewinterde NoNo’er Yvette Hazebroek deelt voorbereidingstips! (Ook fijn als je volgend jaar wilt meedoen)
Esther Jacobs: “In dit artikel deel ik mijn eigen fouten bij het schrijven van 30 boeken, fouten die ik ook vaak zie bij anderen en de oplossingen die voor mij en duizenden schrijvers die ik coachte echt hielpen.”
Stiekem leek 2021 ook wel op een dystopische roman. Maar hoe beschrijf je nu zelf zo’n dystopische wereld? Hieronder laten wij je vier kenmerken zien die écht in jouw dystopische wereld thuishoren.
Het is voor veel auteurs een droom: je manuscript opsturen naar een uitgeverij, die dan laaiend enthousiast is en je boek vervolgens wil uitgeven. Helaas is dat voor de meeste auteurs een droomscenario dat niet heel realistisch en haalbaar is. Als je je boek zonder uitnodiging opstuurt, krijg je meestal met afwijzingen te maken. Is er dan geen andere manier? Jawel, anno 2021 zijn er meerdere manieren om je boek op de markt te brengen. Al eens eraan gedacht om het zelf uit te gaan geven? Lianne Reijntjes geeft tips!
Lotte Petersen: “Dat het belangrijk is om veel te lezen, daar zullen de meeste schrijvers het over eens zijn. Maar ook door het kijken van series en films, steek je veel nuttige dingen op. Wat precies? Dat ga ik in dit artikel bespreken. Jouw Netflix-avondjes en bioscoopbezoeken worden straks één grote leerschool!”
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!