Afbeelding
Foto: Leah Kelley via Pexels
Foto: Leah Kelley via Pexels
Je hebt besloten mee te doen aan een schrijfwedstrijd, want het winnen van een schrijfwedstrijd geeft je schrijfcarrière een enorme boost. Maar hoe pak je dit het beste aan? Jowi Schmitz, auteur en jurylid van schrijfwedstrijden geeft je vijf tips waarmee je je kansen om te winnen vergroot.
Zet de deadline zes dagen vroeger in je agenda. Geloof in deze deadline alsof het de echte is. Werk er naartoe. Schrijf door tot de dag van jouw hoogstpersoonlijke deadline aanbreekt. Je bent helemaal klaar met je verhaal, je bent supergelukkig, de envelop (al dan niet digitaal) al warm kloppend in je hand. STOP!
Grijp een voorbijganger, een vriend, een geliefde en schuif het verhaal over tafel. Zeg zo vriendelijk mogelijk: 'wil je dit verhaal aan me voorlezen?' Idealiter weet die ander niet eens dat jij de schrijver bent.
Ga zitten en luister. Zorg dat je na het laatste woord nog even stil blijft, om je verhaal na te laten resoneren. Als de voorlezer je vervolgens snikkend om de hals valt omdat het zo mooi is, verstuur je verhaal en geniet van het feit dat je vroeger dan de officiële deadline klaar was. Daar mag je zeker een beetje over opscheppen.
Zo niet? Herschrijf.
Herschrijf ook op andere lijnen dan de hoofdlijnen. Zoals een bouwer van een bloemencorso nog even een roosje in een gigantische Mickey Mouse schikt, zo schik jij je verhaal. Schrap je stopwoordjes. Wissel lange zinnen af met hier en daar een korte zin. Geef een speelse knipoog aan de jury: is de lucht blauw? Maak dan ook het overhemd van die knappe man blauw en, vooruit, het boek dat hij leest heeft een blauwe kaft. Neem je voor dat je dat lijntje in een interview later, - als je eenmaal gewonnen hebt - 'je blauwe lijntje' noemt.
Klaar met herschikken? Pak een opnameapparaat en neem je verhaal op. Hou een pen bij de hand en kras de zinnen weg die je nog niet bevallen. Niet somber worden. Je hebt nog twee dagen. Besluit om de rest van de dag en vooruit, morgen ook, je verhaal even weg te leggen. Heb je nog prangende vragen? Stel ze jezelf voor je gaat slapen, goeie kans dat je morgen met de antwoorden wakker wordt. Echt waar.
Maar nee Jowi, wat een stomme tip, mijn verhaal loslaten, zo vlak voor de deadline? Dat kan ik niet!
Vooruit.
Duik dan nog even de kroeg in met een vriend. Vertel over je verhaal, wees gedetailleerd, leg alles wat je dwarszit op tafel. Verzin samen nog wat nieuwe routes, woestere eindes, grotere liefdes. Schrijf het allemaal op in die handige 'noteer app' op je telefoon die je toch altijd al bij je hebt omdat die dingen goud waard zijn.
De dag van de officiële deadline, je hebt een fikse kater en begrijpt de helft van de aantekeningen die je gisteravond maakte niet meer. De vriend met wie je in de kroeg zat heeft zijn telefoon nog uit staan.
Dat is beter, want daardoor voeg je uitsluitend nog wat nutteloze zinnen toe, en ben je te moe om al het prachtige wat je de afgelopen maanden hebt opgebouwd op het laatste moment te slopen. Die existentiële twijfel die je nu voelt betekent dat je er klaar voor bent. Denk ik. Dus doe het maar. Stop je verhaal in de digitale envelop, geef de monitor een kus. Druk op 'versturen'.
Ik zal voor je duimen.
Jowi Schmitz is auteur, geeft schrijflessen op basisscholen en jureert bij schrijfwedstrijden. Je zult haar vast kennen van het kinderboek Beste Broers. Voor dit boek organiseerde Schrijven Online een schrijfwedstrijd met Schmitz als jurylid.
Kijk in ons wedstrijdoverzicht voor alle actuele schrijfwedstrijden!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!