Afbeelding
Foto door Kelly Sikkema op Unsplash
Foto door Kelly Sikkema op Unsplash
Ken jij dat? Je begint aan een boek, maar er zijn zoveel keuzes die gemaakt moeten worden in het proces dat je het even niet meer weet. Lees hier vijf veelvoorkomende conflicten voor schrijvers en hun oplossing.
Een keuze die geen goed of fout antwoord heeft. Toch zitten er wel consequenties aan de tijd waarin jij kiest om te schrijven, zoals dit artikel uitlegt.
Door te schrijven in de verleden tijd geef je het idee dat het vertelpersonage achteraf op het verhaal terugkijkt. Soms is dat onhandig als je een spannend verhaal schrijft, omdat de verteller dan al weet hoe het afloopt. Als jij een memoires wil schrijven, werkt dit effect vaak juist goed. Denk er dus over na hoe de stem van je personage moet klinken. Kom je er nog niet uit? Probeer dan in beide tijden een stukje te schrijven.
Ook kan je beide combineren in een verhaal. Lees hier hoe je dat doet.
Vaak zegt men dat je automatisch dichter bij het hoofdpersonage staat als een verhaal vanuit de eerste persoon geschreven is. Als je vanuit de ik-persoon schrijft, heeft de lezer automatisch een beperkte visie. Ook in de derde persoon kan je door de ogen van een personage schrijven. Maar bij deze vorm is het makkelijker om ook meer als alwetende verteller te werk te gaan.
Wanneer je meer afstand wilt nemen van de personages is het gebruikelijk om vanuit de derde persoon te schrijven. Zeker wanneer je wisselt tussen perspectieven, maakt dit het minder verwarrend. Wanneer je vanuit de eerste persoon schrijft en wisselt tussen perspectieven, weet de lezers soms niet meer in wiens hoofd ze nu zitten.
Schrijf een stuk van je verhaal in beide vormen en bekijk de verschillen als je er niet zeker van bent. Zo kom je er vanzelf achter welke vorm het beste werkt.
In iedere editie van tijdschrift Schrijven Magazine delen we tips, trucs & adviezen van bekende auteurs en schrijfdocenten. Leerzaam!
Nog geen abonnee? Meld je aan!
Denk je erover om een pseudoniem te gebruiken? Ga dan na wat je redenen hiervoor zijn. Niemand anders dan jijzelf kan je vertellen of het een goed idee is. Houd er wel rekening mee dat mensen niet direct weten dat jij het bent als je onder een pseudoniem schrijft. Dit kan zowel een voordeel als een nadeel zijn. Wil je bijvoorbeeld graag in een ander genre beginnen zonder dat mensen je associëren met vorig werk? Dan kan een pseudoniem helpen. Ben je bezig om een groep lezers op te bouwen die jou onder je echte naam kent? Dan zal een pseudoniem eerder verwarring zaaien. Soms kiezen auteurs ook om praktische redenen een pseudoniem: bijvoorbeeld omdat die naam origineler is of makkelijker te onthouden.
De eeuwige tweestrijd wanneer je een idee hebt. Ga bij jezelf na of je het huidige verhaal graag uit wilt werken. De kans is groot dat je het wel wilt, maar dat de motivatie daalt omdat het even niet lukt. Lees dan hier de tips om een verhaal af te maken.
Kan je niet kiezen? Je kan altijd door blijven schrijven aan je huidige verhaal, het nieuwe idee loopt natuurlijk niet weg. Spreek met jezelf een tijd af dat je nog probeert aan het oude verhaal te werken. Als je na deze tijd echt nog liever het andere verhaal schrijft, kan je opnieuw overwegen om dat te doen.
Denk je het plot van tevoren uit, of ga je schrijven en zie je dan wel wat er gebeurt? Wanneer het plot erg belangrijk is, bijvoorbeeld bij een thriller, kan je eerder overwegen om wat meer werk vooraf te verrichten. Als je verhaal minder focust op plot, maar meer op personages kan jij je iets meer door hun ontwikkeling laten leiden.
Plotten of pantsen is een persoonlijke voorkeur, al kan het geen kwaad om van allebei een beetje te doen.
Zoals je ziet, zijn er bij ieder conflict voordelen en nadelen aan beide opties. Weeg hiermee af wat het beste bij jou en jouw verhaal past en wees niet bang om fouten te maken. Dat is de manier waarop jij de dilemma’s oplost.
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!