Durf te experimenteren

Durf te experimenteren Er zijn eindeloos veel schrijfboeken over hoe je een dialoog componeert, een scène in elkaar zet, een perspectiefkeuze maakt. Regels en richtlijnen helpen, maar wie de platgetreden paden durft te verlaten, krijgt een verhaal met extra veel energie erin. In het komende nummer van Schrijven Magazine lees je er alles over. Wij geven alvast één tip weg.

Door Kathy Mathys

1) Schakel over naar de tegenwoordige tijd, ook al schrijf je in de verleden tijd

Meestal kiezen we voor de tegenwoordige of de verleden tijd. Toch kan je in verhalen spelen met de grammaticale tijd. In zijn roman Dagen zonder eind gebruikt Sebastian Barry de verleden tijd. Zijn verhaal speelt in het Amerika van de achttiende eeuw. Toch kiest de schrijver heel af en toe voor de tegenwoordige tijd, zoals hier:

‘We lagen alleen maar onder die heg als gevolg van het feit dat de hemel door een wolkbreuk was opengescheurd. Helemaal daar op die slikken voorbij St. Louis. Verwachtte er eerder een eend te zien schuilen dan een mens. De hemel lag open. Ik duik weg, zoek dekking en opeens is hij daar.’ Door over te schakelen naar de tegenwoordige tijd verhevigt Barry dit moment, maakt hij het levendig. In dit fragment ontmoet de verteller zijn grote liefde (‘opeens is hij daar’), de keuze om te veranderen is dus zeker niet willekeurig.

Alle tips lezen? Je vindt ze in het komende nummer van Schrijven Magazine. Nog geen abonnee? Profiteer vóór vandaag 27 maart 16:00 u. van de introductieaanbieding óf geef een abonnement cadeau.

Word abonnee   Geef Schrijven Magazine cadeau

Techniek