Afbeelding
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Ken je dat? Je zegt al jaren dat je schrijver bent, maar als mensen vragen of je weleens een boek hebt afgemaakt, voelt dat toch confronterend. Schrijven is vaak het probleem niet. Het afmaken van een verhaal wel. Hoe zorg je ervoor dat je verhaal toch af komt?
Vraag je eerst eens af waarom het steeds niet lukt. Heb je niet de tijd, de inspiratie of de motivatie? Vooral dat laatste is een probleem dat veel voorkomt, maar wel op te lossen valt. In dit artikel bespreken we een aantal dingen die jouw motivatie teniet kunnen doen.
Heb je helemaal gepland hoe jouw verhaal hoort te lopen, maar gaat het niet zoals je wilt? Dat kan behoorlijk frustrerend zijn. Als het niet lukt, verlies je sneller het plezier in het schrijven en daarmee de motivatie om je verhaal af te maken. Het beste wat je hiertegen kan doen, is dat wat je in je hoofd hebt loslaten. Bij een creatief proces, zoals het schrijven van een verhaal, gaat het nu eenmaal vaak niet volgens de regels of planning. Laat je vooral verrassen door je personages en waar het plot heen gaat. De kans is groot dat juist die constante veranderingen in je verhaal het ook interessant houden voor jezelf.
Vaak zie je alleen maar wat er niet goed is aan wat je schrijft, zeker bij een eerste versie. Herinner je dat een eerste versie absoluut nog niet is wat een lezer onder ogen krijgt. Op dit punt bestaat je verhaal vooral nog om het aan jezelf te vertellen, zodat je bij het herschrijven wél weet waar je mee bezig bent en meer op de kwaliteit kan letten. Het is dan ook aan te raden om met dit herschrijven pas te beginnen als je verhaal af is. Zo voorkom je dat je jezelf verliest in steeds de eerste hoofdstukken opnieuw schrijven.
Dat de eerste versie niet goed hoeft te zijn, hoor je vaak genoeg. Toch blijf het funest voor je motivatie als jij je verhaal verschrikkelijk vindt. Want waarom zou je het dan ook nog afmaken? Probeer dus niet te kritisch naar jezelf te kijken tijdens het schrijven. Goed om te weten is dat je niet de enige bent die dit moeilijk vindt. Ook gepubliceerde en succesvolle schrijvers kampen hiermee. In dit interview vertelt Nederlandse fantasyschrijfster Kim ten Tusscher onder andere over haar crisis in het schrijven.
Ik voelde me onzekerder dan ooit en het plezier in schrijven was ook een heel stuk minder geworden. Moet ik nog wel doorgaan met schrijven en kan ik dan midden in een serie stoppen, of moet ik die eerst nog afmaken?
Schrijven gaat vaak gepaard met onzekerheid, ook bij schrijvers die zichzelf al bewezen hebben. Het zegt dus niets over de echte kwaliteit van je verhaal. Houd dit in je achterhoofd als je overweegt te stoppen met het verhaal of de motivatie ontbreekt om het af te maken. Veel boeken zijn begonnen als een verhaal waar de auteur op een zeker punt de waarde niet van inzag.
Weet je in een scène even niet meer hoe je verder moet? Dan zijn er verschillende manieren om jezelf weer tot schrijven aan te zetten. Zo kan je een nieuw personage introduceren en kijken wat er gebeurt. Of je gaat na wat het ergste is dat fout kan gaan voor je personages en schrijft dit vervolgens. Door iets nieuws in je verhaal te brengen, creëer je nieuwe spanning voor jezelf en prikkel je interesse in het verhaal weer.
Maak je op dit moment vooral nog niet te druk om dat alles in je verhaal een functie moet hebben.
Een groot deel van de scènes die je schrijft, komen niet in de uiteindelijke versie terecht. Maar ze kunnen je wel helpen om weer nieuwe mogelijkheden in je verhaal te zien.
Schrijven is een creatief proces en er is niet een manier om het ‘goed’ of ‘slecht’ te doen. Dit kan het uitdagend maken om in je verhaal te blijven geloven. Maar tegelijk maakt het jouw verhaal uniek en ben jij de enige die het kan vertellen.
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!