Afbeelding
Foto: Suzy Hazelwood via Pexels
Foto: Suzy Hazelwood via Pexels
Het is alweer bijna november en dat betekent dat het bijna tijd is voor NaNoWriMo. Voor de doorgewinterde NaNo’ers staat oktober in het teken van voorbereiden, oftewel preppen: Preptober. Met deze handige tips pak je dat zo efficiënt mogelijk aan – en hé, elke NaNo’er houdt van efficiëntie!
Niets is zo vervelend als vol goede moed aan jouw NaNo-verhaal te beginnen en er halverwege – of nog erger, al eerder – achter komen dat je geen idéé hebt waar het verhaal over gaat of waar het naartoe gaat. Om dit te voorkomen, is het aan te raden om al van tevoren de verhaallijn zo veel mogelijk (of grofweg, dat kan ook) uit te schrijven. Zo heb je een richting, een doel, en weet je waar je naar toe werkt – uh, schrijft.
Als je van NaNoWriMo gehoord hebt en je twijfelt om mee te doen, dan heb je daar een reden voor. Je houdt van schrijven, hebt een verhaalidee waar je wat mee wil of het is jouw droom om ooit een boek uit te geven. Wat het ook is, bedenk voor jezelf waarom je dit wil doen. NaNoWriMo is niet iets dat je zomaar even doet, het vraagt toewijding, tijd en aandacht. Alleen dan lukt het je om elke dag te schrijven (en dat is nog belangrijk dat het behalen van die 50.000 in één maand).
50.000 woorden schrijven in één maand – het doel van NaNoWriMo is duidelijk. Maar om dit behapbaar te houden en je niet door dit mega aantal woorden te laten afschrikken, is het verstandig om jezelf kleinere doelen te stellen. Om die 50.000 woorden te halen in één maand moet je gemiddeld 1667 woorden per dag schrijven. Je kunt bijvoorbeeld als doel stellen dat je ’s ochtends voor je aan het werk gaat al 1000 woorden schrijft. Dan hoef je er ’s avonds ‘nog maar’ 667. Je kunt je ook voornemen om in het weekend het dagelijkse woordenaantal te verdubbelen. Zo bouw je een buffer op voor de (werk)week. Kies wat werkt voor jou.
En dan bedoel ik niet ten opzichte van je verhaal (zie punt 1), maar ten opzichte van ál het andere dat je aandacht kan vragen. Zorg ervoor dat je geen andere grote projecten gepland hebt staan in november (bijvoorbeeld een tuinrenovatie), dat er geen achterstallig papierwerk op je ligt te wachten (hallo, belastingpapieren) en dat niemand op jouw hulp heeft gerekend (met, bijvoorbeeld, het klussen in hun nieuwe huis). NaNoWriMo is hard werken en het vraagt óók een zeker egoïsme – al is het naar mijn idee geen egoïsme als je kiest voor iets dat je écht graag wil.
Vertel vrienden en familie dat ze jou in november wat minder vaak zullen zien. Je moet immers veel van je vrije tijd aan schrijven besteden. Vertel ze wat NaNoWriMo is en waarom het belangrijk is voor jou om hieraan mee te doen. Misschien vinden ze het wel leuk om dagelijks jouw schrijfsels te lezen. Zo hou je hen betrokken én het kan jou motivatie geven om door te schrijven.
Op Facebook zijn er NaNoWriMo-groepen (internationaal en nationaal) waaraan je in november veel steun kunt (zúlt!) ontlenen. Je bent namelijk niet de enige. Je bent niet de enige die op een moment zal worstelen met het dagelijkse woordenaantal. Je bent niet de enige die het even niet meer zal zien zitten. Je bent niet de enige die… je snapt het wel. Een schrijfmaatje (of collectief) kan je door die donkere dagen heen helpen.
Is het je gelukt om eind november 50.000 woorden te schrijven en is hiermee je verhaal ook af? Bedenk wat je er mee wil. Wil je het zelf redigeren? Moet het misschien nog wat langer (of korter, dat kan ook)? Of wil je met een professionele redacteur aan de slag en kijken of een uitgever misschien iets in je verhaal ziet? Je kunt ook denken aan zelf uitgeven. Onthoud wel dat het doel van NaNo niet is om iets met je werk te doen. Je kunt ook heel goed die NaNo-winners badge uitprinten en boven je bed hangen en trots zijn dat het je gelukt is, zonder dat jouw schrijfwerk voor andere ogen bestemd is.
Doe jij mee aan NaNoWriMo? Zoals elk jaar, twijfel ik nog. Wel werk ik aan het uitstippelen van mijn verhaal. En waarschijnlijk denk ik op 1 november (ook zoals elk jaar): what the heck, ik doe gewoon weer mee!
Al zo lang ze zich kan herinneren, is Yvette Hazebroek (1989) met schrijven bezig. Ze volgde de studie journalistiek en tijdens en na haar studie schreef ze voor verschillende dagbladen en (muziek)tijdschriften en nu voor de fantasy-nieuwssite Modern Myths. Elk jaar in november sluit ze zich op om mee te doen met NaNoWriMo. Eén van haar NaNoWriMo-verhalen resulteerde in haar debuut 'Bay en de Piraenauten', een steampunk-roman die in 2018 verscheen bij Uitgeverij Macc.
Ze schrijft over haar ervaringen als auteur op haar blog.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Abonnees profiteren van extra voordelen.