Afbeelding

Schrijftips dankzij Marktplaats

Foto: Pexels

5 tips om beter te schrijven – met dank aan Marktplaats

In mijn mail kreeg ik van Marktplaats: 6 tips om beter te verkopen. Goede tips om jouw tweedehandsje voor een goede prijs te verkopen, maar het zijn ook tips die je op jouw schrijfwerk kunt toepassen!


1. Een goede foto zegt meer dan 1000 woorden

Ik koop vaak een boek als de kaft me aanspreekt. Dan heb ik de flaptekst soms niet eens gelezen. De kaft is ontzettend belangrijk om lezers nieuwsgierig te maken. Als je je boek in eigen beheer uitgeeft, besteed dan aandacht (en geld) aan een goede kaft. Het moet een goede afspiegeling zijn van het verhaal en de lezer globaal een idee geven van wat hij kan verwachten. Ook een mooie pasfoto van jezelf is onmisbaar. Je kunt deze plaatsen op de achterflap, maar ook gebruiken voor je online activiteiten. Het is leuk voor lezers om te weten wie er achter het boek schuilt.

2. Meer informatie is soms toch echt beter

Show, don’t tell. Dat leer je bij creatief schrijven. Vertel niet wat je personage doet, maar laat het zien. Laat de lezer het voelen, ervaren. Maar soms ontkom je er niet aan om iets gewoon op te schrijven zoals het is. Bovendien: van een boek dat alleen van show, don’t tell aan elkaar hangt, word je als lezer doodmoe. Daarnaast kun je uit de tip ook halen dat het leuk is voor lezers om meer over jou als schrijver te weten. Zorg voor een mooie en actuele webpagina waar je iets over jezelf vertelt.

3. Het verhaal

Inkoppertje. Zonder goed verhaal, geen boek. Zonder plot, geen ontwikkeling. Zonder ontwikkeling, een heel plat boek (letterlijk en figuurlijk). Steek daarom altijd tijd in plotontwikkeling en verhaal- en wereldbouw. Zorg ervoor dat je alles weet van de wereld waarin jouw verhaal zich afspeelt, of die nu verzonnen is of niet. Alleen dan kun je het in een logische vorm aan de lezer opdienen en zorgen voor een mooi, rond verhaal. Zorg ook voor een mooie titel. Je zult hem nog heel vaak gaan herhalen!

4. De techniek

Je zult hoe dan ook een bepaalde schrijftechniek moeten toepassen bij schrijven. Je moet voor jezelf bedenken wat jij fijn schrijven vindt. Schrijf jouw motivatie op een briefje dat je bijvoorbeeld boven het bureau hangt. Maar bij techniek kun je ook denken aan manieren die jou helpen bij het schrijven. Een notitie, - schrijf- of opname-app. Een goede laptop/pen/potlood/typmachine (er zijn tegenwoordig ook moderne typemachines die je kunt aansluiten op een computer). Zorg dat de techniek vóór jou werkt, in plaats van tegen. Heel belangrijk.

5. Wees attent

Geef aandacht aan je lezers. Geeft iemand jou een positieve recensie op social media? Bedank diegene dan openlijk en deel de post op je eigen kanaal. Zijn collega’s enthousiast? Zorg ervoor dat ze jouw boek makkelijk kunnen kopen en schrijf er een persoonlijke boodschap in. Sowieso is een handgeschreven boodschap in jouw boek een leuk extraatje. Wie weet is het over een aantal jaar wel veel geld waard! Maar pas op dat je jouw boek niet te pas en te onpas als cadeautje weg gaat geven. Hiermee loop je inkomsten mis en bovendien heb je de kans dat mensen gaan zeggen: ‘Heb je haar weer, met haar boek.’

Ik vond het zelf erg vermakelijk om te zien hoe de verkooptips toepasbaar zijn op schrijven en het schrijfproces eromheen. Gebruik deze tips dus om succesvol jouw boek te schrijven!

Oja, de best verkochte items op Marktplaats zijn trouwens: tenten, fietsen, kasten, tuinsets en scooters. Doe daar ook nog even je voordeel mee.

Techniek