Hoe begin ik met een boek schrijven? – 3 tips!

Je hebt een goed idee voor een verhaal en hebt een plot uitgewerkt (of niet, lees dan nog even de gelinkte artikelen!). In ieder geval ben je klaar om te beginnen. Maar het lege scherm staart je aan. Hoe begin je nu eigenlijk met een boek schrijven? 


Tip 1: Begin niet met de openingsscène

Met welke scène je wil openen kan een lastige keuze zijn. Begin je met een proloog over het verleden? Begin je met een introductie van je hoofdpersonage? Of open je midden in de actie? Wat je ook kiest, de kans bestaat dat je uiteindelijk het hele begin gaat herschrijven. Daardoor kan de eerste scène voelen als een hele grote stap. 

Begin daarom met een totaal andere scène! Als je het plot hebt uitgestippeld, dan weet je welke scènes er ongeveer voor gaan komen en pak je er gewoon één die je aanspreekt. Ook als je graag organisch schrijft, dan heb je vast wel gedagdroomd over een specifieke scène. De eerste ontmoeting van twee personages misschien, of wellicht een van de laatste scènes. Als je maar weet hoe de scène loopt, dan kan je daarna in de flow verder schrijven. Wie heeft gezegd dat je per se van voor naar achter moet werken? 

Wil je toch beginnen met de eerste scène? Lees dan een aantal tips over het begin van je verhaal schrijven:
•    Een krachtig begin schrijven op deze 5 manieren
•    Vijf manieren om een verhaal NIET te beginnen
•    Zo schrijf je het eerste hoofdstuk van je boek
•    3 kwaliteiten die elke eerste alinea van een boek moet hebben
•    In medias res beginnen: hoe doe je dat?

Tip 2: Schrijf een proloog (en gooi hem daarna weg)

In veel gevallen heeft een verhaal geen proloog nodig. Of blijkt later dat je er toch een moet toevoegen. Meteen vanaf het begin een proloog schrijven levert misschien niet de beste proloog op, maar het krijgt je wel aan het schrijven. Het kan helpen om een proloog te schrijven die naar je eerste scène leidt. Misschien schrijf je over het verleden of over hoe je personage de dag begint. Niet altijd nuttig voor je verhaal, maar als dat jou op gang brengt, waarom niet? 

Tip 3: Vraag jezelf: wat is het hart van mijn boek? Begin daarmee

Wat is jouw unique selling point? Stel jezelf die vraag en kijk wat eruit komt. Misschien schrijf je over een dief die ook spullen achterlaat op de plek die hij net heeft leeggeroofd en ziet hij dit als een ruil. Dat is een interessant aspect van je personage en maakt voor een spraakmakend detail om mee te openen. Zo’n detail kan ook voortkomen uit een interessante plotwending, een gekke wereld of een apart gegeven in jouw verhaal. Iets wat de lezer wakker schudt, maar zeker ook jezelf motiveert om verder te schrijven. 

Techniek