Afbeelding
Foto via Unsplash
Foto via Unsplash
Een verhaal is veel spannender als je meteen midden in begint. Als je niet eerst eindeloze beschrijvingen van de hoofdpersoon en zijn/haar leven hoeft te lezen, is de kans dat je het verhaal uitleest veel groter. Daarom kan je voor de spanning beter in medias res beginnen. Dit betekent letterlijk dat je midden in het verhaal start.
In medias res is een Latijnse term die letterlijk betekent: in het midden van zaken beginnen. Een mooi voorbeeld van in medias res is het verhaal De Da Vinci Code van Dan Brown. Het verhaal begint als er op een avond vier mensen worden vermoord, leden van de Priorij van Sion. Er is een verdachte, genaamd Professor Langdon, die met behulp van Sophie Neveu weet te ontsnappen aan de hoofdinspecteur Fache. Je begint hier dus midden in een gebeurtenis en wordt meteen volop meegezogen in de actie. Wij hebben drie tips op een rijtje gezet voor hoe jij zelf in medias res kan toepassen.
Voordat je aan jouw verhaal begint is het altijd handig om van tevoren een schrijfplan te maken. In dit plan schrijf je per hoofdstuk kort op wat je wilt vertellen. Als je bijvoorbeeld een levensverhaal wil vertellen, zet je iedere gebeurtenis op een apart blaadje. Daarna kan je de volgorde van deze gebeurtenissen zo rangschikken dat jij blij bent met je verhaallijn. Op deze manier weet je zeker dat je geen belangrijke informatie over het hoofd ziet als je in medias res begint. Als je in medias res begint ga je later namelijk vaak terugblikken om de lezer de nodige informatie te geven.
Als je in medias res begint zijn er altijd een aantal dingen die je jezelf moet afvragen voordat je gaat beginnen. Hoe kies je de juiste gebeurtenis of actie om te gebruiken voor de opening? Een aantal voorbeelden van deze vragen zijn:
- Wat is een spannende gebeurtenis in mijn boek, waarvan de mensen op het puntje van stoel gaan zitten?
- Welke gebeurtenis kan je gedetailleerd en spannend beschrijven?
- Wat moet de lezer weten voor hij/zij in je boek begint, welke gebeurtenis is geschikt om meteen mee binnen te vallen?
Als iemand het verhaal leest wil je natuurlijk niet dat ze er in het begin niets van snappen en daardoor het verhaal misschien wegleggen. Een beetje spanning en onwetendheid is niet verkeerd, maar het is wel belangrijk om je af te vragen of het logisch is waarmee je begint. Welke spoilers kan je wel en niet al in het begin verwerken, en hoe ga je deze later in het verhaal anders terug laten komen?
In medias res beginnen wordt door veel schrijvers als een positief ding gezien. Toch is het niet altijd een goede toevoeging aan je verhaal. Als je een verhaal leest waar in medias res is toegepast dan kan je namelijk het overzicht kwijtraken. Dit komt dan omdat het terugblikken niet duidelijk is onderscheiden van de tegenwoordige tijd. Als in medias res slecht wordt uitgevoerd en de openingsscène daardoor warrig is, begrijpt de lezer niet goed wat er aan de hand is
Dit kan door de lezer als irritant ervaren worden, waardoor hij mogelijk afhaakt. Een rustig chronologisch verteld verhaal wordt ook door veel lezers als prettig ervaren. Maar niets is goed of fout, het blijft een kwestie van smaak.
Bron: Schrijfvis.nl , Maartendessing.blogspot.com , Schrijvenonline.org en Scholieren.com
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!