Afbeelding
JillWellington via Pexels
JillWellington via Pexels
Er zijn veel verschillende methoden om een boek te schrijven. Iedere schrijver moet zelf ontdekken wat het beste voor hem/haar werkt. De Amerikaanse schrijver Randy Ingermanson geeft schrijfles volgens de sneeuwvlokmethode. Hoe werkt deze methode?
De sneeuwvlokmethode visualiseert de ontwikkeling van je schrijfwerk. Je begint met een driehoekje, de basiselementen van je verhaal. In de verschillende stadia van het schrijven komen er steeds meer elementen, plotonderdelen en ontwikkelingen in je verhaal, waardoor de vorm verandert. In drie stappen evolueert je verhaal zo van driehoek tot sneeuwvlok. Dat ziet er zo uit:
Je begint klein en gaandeweg voeg je steeds meer toe om het uiteindelijk een complex en goed gestructureerd verhaal te maken. Ingermanson verdeelt het schrijfproces in 10 stappen:
Begin je schrijfproces met een korte samenvatting van je verhaal. Gebruik hiervoor maximaal één zin van 15 woorden. Deze korte samenvatting kan je helpen om de richting in je verhaal niet kwijt te raken en dient bovendien als basis voor je synopsis en je verkooppraatje. Probeer in de zin samen te vatten: wie je personage is, wat er op het spel staat en hoe je personage dit gaat bereiken. De drie hoeken van de driehoek.
Bij de tweede stap pak je de zin uit stap één en maak je hier een hele paragraaf van. In deze samenvatting beschrijf je uitgebreider hoe het plot zich ontwikkelt, welke grote gebeurtenissen er plaatsvinden en hoe het verhaal eindigt.
Neem voor ieder personage een uur om een samenvatting van één pagina te maken. Hierin moeten de belangrijkste elementen staan: de naam, de verhaallijn van het personage, zijn motivatie, zijn doel, het conflict waarmee hij worstelt en zijn transformatie in het verhaal. Dit overzicht is handig tijdens de rest van het schrijfproces en dient als fundering voor je verhaal.
Inmiddels heb je een algemeen idee over de structuur van je boek. Nu is het tijd om het verhaal uit te breiden. Elke zin van je samenvatting ga je nu verder uitbreiden tot een paragraaf, met aan het einde van elke paragraaf een cliffhanger. Nu heb je een meer gedetailleerde opzet van je boek, die straks als basis kan dienen voor het echte werk.
In deze fase beschrijf je het verhaal in ongeveer één pagina, steeds door de ogen van een ander personage. Hierin komt duidelijk naar voren welke ontwikkelingen ieder personage meemaakt en welke gebeurtenissen voor hem van belang zijn. Dit is nuttig om inzicht te krijgen in de verschillende verhaallijnen en ieders rol hierin. Bovendien leer je door deze oefening je personages beter kennen.
In deze stap ga je weer aan de slag met je samenvatting. Eerder was één pagina genoeg, maar nu maak je de samenvatting vier pagina’s lang. Verwerk hierin onder andere de bevindingen uit stap 3, 4 en 5 en besteed meer aandacht aan de personages. Je voegt in deze fase steeds meer onderdelen toe aan het verhaal, waardoor de structuur steeds meer begint te lijken op figuur 3.
In deze stap ga je verder met je personages. In plaats van samenvattingen, maak je nu uitgebreide beschrijvingen met alle informatie die je maar kunt bedenken voor de personages. Van hun verjaardag, achtergrondverhaal en persoonlijke relaties tot de uiterlijke kenmerken en zwakke eigenschappen. Het belangrijkste is om hierin te verwerken welke ontwikkeling je personage doormaakt tijdens het verhaal.
Verwerk je vier pagina lange samenvatting tot een lijst met scènes. Wat gebeurt er wanneer, wie is erbij betrokken? Zorg dat elke scène ongeveer één zin lang is en het verhaal van begin tot eind beslaat. Dit is de ruwe schets voor de structuur van je uiteindelijke boek.
Je kunt nu beginnen met het uitschrijven van de scènes. Voeg dialoog en veelzeggende details toe, beschrijf de situatie en de omgeving en maak de eerste versie van een lopend verhaal. Dit is de eerste versie van je boek.
In de laatste stap werk je alle scènes uit tot je boek klaar is. Deze stap draait maar om één ding: schrijven, schrijven, schrijven. In deze fase gaat je verhaal eruitzien als het sneeuwvlokje en ben je bijna klaar. Alles wat je nog rest is redigeren en herschrijven.
Meer weten over de sneeuwvlokmethode? Alle informatie vind je hier.
Door Marije Catsburg
Dit nummer niet missen? Neem vóór 15 november 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 15 november 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Sommige schrijvers tikken moeiteloos heel wat woorden weg in korte tijd. Hoe doe je dat zelf?
Kathy Mathys hoopt dat je van herschrijven gaat houden met haar handige tips.
Anya Niewierra schreef geschiedenis: met 5 boeken op de bestsellerlijst. Wat is het geheim van de auteur van De camino?