Afbeelding

Waar haal ik inspiratie vandaan voor een verhaal? – 3 oplossingen!

Foto: Pexels

Waar haal ik inspiratie vandaan voor een verhaal? – 3 oplossingen!

Je wil wel schrijven, maar je ideeënpoel is helemaal leeg en je lijkt maar geen nieuwe inspiratie te kunnen vinden. Deze week in de rubriek ‘Schrijfproblemen’: 3 oplossingen om weer inspiratie te krijgen.


Oplossing 1: Freewriting

Pak pen en papier of schuif achter je computer. Je kan eventueel een wekker op 10 minuten zetten. In die tijd begin je met schrijven en mag je niet stoppen totdat de wekker gaat. Haal je pen niet van het papier (of je vingers van het toetsenbord), trek je niets aan van taal- en typfouten en gooi alles eruit. Je zal zien dat je op deze manier toch wat geschreven krijgt. Dit hoeft helemaal niets te maken te hebben met een schrijfproject waar je mee bezig bent, het mag over alles gaan.

Tip: Komt er toch geen volgende zin uit je vingers? Stop dan niet, maar schrijf de zin dan nog eens, en nog eens, net zo lang tot er een nieuwe zin in je opkomt. Je zal zien dat de derde zin dan vanzelf komt!

Oplossing 2: Ga op pad en schrijf wat je ziet

Een andere fijne oefening om je inspiratie op gang te helpen: ga erop uit! Maar doe dat niet zomaar. Voor deze oefening is het de bedoeling dat je bewust op pad gaat. Wat je doet maakt niet veel uit. Stap in een willekeurige bus of wandel in het bos. Neem je notitieboekje mee en schrijf op wat je ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt. Schrijf over je emoties of neem een voorbijganger als personage. Wat doet hij of zij in het dagelijks leven? Waarom zijn ze hier? Wat voelen ze op het moment? Schrijf deze kleine scènes heel bewust op en let op een sterke woordkeuze. Zo hoef je niet op zoek naar een verhaal: het verhaal speelt zich af voor je neus. Als je schrijversbrein weer geprikkeld is, zal de rest vanzelf op gang komen.

Oplossing 3: Schrijf een schrijfopdracht

Een schrijfopdracht maken kan je een lekkere houvast geven. Het begin hoef je in ieder geval niet zelf te verzinnen en je kan binnen de lijntjes van de opdracht schrijven. Juist als je een aantal van dit soort verhalen hebt geschreven, gaan je hersenen zelf weer aan het werk.

Je kan zelfs meedoen aan onze wekelijkse schrijfopdracht! Elke dinsdag verschijnt er een nieuwe opdracht. Schrijf mee en krijg gratis feedback van de schrijfcoach. Ook kan je medeschrijvers feedback geven. Een mooie manier om schrijfinspiratie op te doen dus. Bekijk de wekelijkse schrijfopdracht hier.


Meer schrijftips en adviezen?

In iedere editie van tijdschrift Schrijven Magazine delen we tips, trucs & adviezen van bekende auteurs en schrijfdocenten. Leerzaam!

Nog geen abonnee? Meld je aan!
JA GRAAG    GEEF CADEAU