Afbeelding
Foto door Andrea Piacquadio via Pexels
Foto door Andrea Piacquadio via Pexels
Veel schrijvers lopen tegen het probleem aan dat ze nooit een verhaal afmaken of het plezier in het schrijven verliezen, vaak omdat ze het gevoel hebben zelf niet goed genoeg te zijn. Het enorme aantal bestsellers en geprezen schrijvers waar je over leest en hoort kan ook wat intimiderend overkomen. Waarom zou de wereld dan nog zitten te wachten op jouw boek, alles is toch al eens geschreven? Wij geven je drie manieren om over dit gevoel heen te komen en je plezier in het schrijven terug te vinden.
Soms kom je onverwachte gelijkenissen tegen tussen het verhaal dat jij had bedacht en een boek dat je leest. Gaan mensen dan niet denken dat je het gewoon nagedaan hebt? Waarom is het nog nodig dat jij dit schrijft?
Zelfs als je verhaal op het eerste gezicht gelijkenissen lijkt te hebben met iets anders, of als je schrijft over een heel populair onderwerp, kan jij je verhaal uniek maken. Schrijf een verhaal dat al eens is verteld op je eigen manier en maak er zo iets bijzonders van. En onthoud: als jij het de moeite waard vindt om te schrijven, zijn er waarschijnlijk ook mensen die het graag willen lezen.
Lees eens reviews van boeken die enorm populair lijken. Vaak lopen de meningen uiteen. De één vindt het boek geweldig, terwijl de ander zegt dat het zwaar overhyped is. Dit helpt jou om te relativeren. Niet iedereen gaat je boek geweldig vinden en dat is juist mooi. Doordat lezers zo divers zijn, hoef je niet op die ene bestsellerauteur te lijken om goed genoeg te zijn.
Wat erg motiverend kan zijn, is het opzoeken van reviews van je favoriete boek. Je ziet vaak dat er mensen zijn die het helemaal niet zo bijzonder vonden. Als dat ene boek dat jij geweldig vindt ook mindere reacties uitlokt, is dat een teken dat meningen uiteenlopen en ook jouw boek zijn publiek wel kan vinden.
Je hoeft niet direct een foutloze bestseller te schrijven. Juist door te blijven schrijven vind jij je eigen stijl en leer je wat wel en niet werkt. Schrijf dus, gebruik proeflezers en leer van dat proces. Misschien komt het boek dat je nu schrijft wel nooit in de winkel… Misschien wordt het wel heel vaak afgewezen door een uitgever… Nou en. Als jij volhoudt, verbeter je en kom je er uiteindelijk wel. Wist je trouwens dat al deze boeken ook afgewezen zijn door uitgevers? Dit hoeft dus helemaal niets te zeggen over het succes van het boek. Deze auteurs waren er ook niet meteen, maar zijn er na afwijzing toch gekomen.
In iedere editie van ons tijdschrift Schrijven Magazine vind je leerzame artikelen over structuur en stijl. Bijvoorbeeld over de structuur van je verhaal, de manier waarop je een plot opbouwt, het schrijven van dialogen en nog veel meer.
Nog geen abonnee? Meld je aan!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.