Afbeelding

Man schrijft op white board

Foto: Startup Stock Photos via Pexels

Moeite met het uitdenken van je plot? – 3 oplossingen

Als je niet graag improviserend schrijft, maar liever van tevoren een plot uitwerkt, dan is er werk aan de winkel. Vaak zorgt het er wel voor dat je minder hoeft te herschrijven als het verhaal af is. Maar tijdens het uitdenken van het plot loop je vast: daarvoor geven we je 3 mogelijke oplossingen!


Oplossing 1: Stel jezelf deze vragen

Om een goed plot uit te werken, moet je jezelf enorm veel vragen stellen. Om te beginnen met deze:
•    Wat als? 
•    Wat is het beste wat er kan gebeuren? 
•    Wat is het ergste wat er kan gebeuren?
•    Waar verlangt je personage naar?
•    Wat is de motivatie van een personage?
•    Wat zijn de gevolgen van de gebeurtenissen in je plot?

De ‘wat als’-vragen geven een interessante basis van je plot. Met de andere vragen ga je dieper. Een best- en worst-case scenario kan je nieuwe ideeën geven om je plot pittiger te maken dankzij spanning en conflict. Daarna ga je kijken naar je personages: zij hebben natuurlijk een enorme impact op het verhaal en zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Tot slot kijk je naar oorzaak en gevolg en hoe de gebeurtenissen in elkaar overvloeien. 

Meer lezen over deze vragen.

Oplossing 2: Verdiep jezelf in verschillende plotstructuren

Het kan ook fijn zijn om je te verdiepen in plotstructuren. We kennen ondertussen enorm veel structuren die allemaal voor- en nadelen hebben. Toch kunnen deze structuren jou een houvast bieden tijdens het schrijven van het boek. Ook al wijk je er uiteindelijk totaal vanaf, dan heeft het je alsnog geholpen in de beginfase van het verhaal. Misschien werkt de sneeuwvlokmethode voor jou, of ben je fan van de three act structure. Verder kennen we ook de seven point story structure en kan je zelfs gebruik maken van een beat sheet die veel gebruikt wordt door scenarioschrijvers. Reedsy zette 7 bekende plotstructuren op een rij. Desnoods vul je ze allemaal in voor jouw verhaal en kom je zo tot nieuwe inzichten over het plot. 

Oplossing 3: Stop op tijd met plotten

Na al dat plotten moet je ook weten wanneer je moet beginnen met schrijven. Je wil namelijk ook ruimte over houden voor je creativiteit en nieuwe ingevingen. Als je te veel van tevoren vastlegt, kan het gebeuren dat je een briljant idee later in het schrijfproces overboord gooit. Want: daar heb ik niet voor gepland. Juist deze ideeën zijn vaak de beste, omdat je de personages en het verhaal beter hebt leren kennen tijdens het schrijven. Timmer dus niet alles dicht, maar laat ruimte over voor je creativiteit. Weet wanneer het tijd is om te stoppen met plotten. 


Wil jij je echt verdiepen in stijl en structuur?

In iedere editie van ons tijdschrift Schrijven Magazine vind je leerzame artikelen over structuur en stijl. Bijvoorbeeld over de structuur van je verhaal, de manier waarop je een plot opbouwt, het schrijven van dialogen en nog veel meer.    

Nog geen abonnee? Meld je aan!

JA GRAAG    GEEF CADEAU 

Techniek

Service