Afbeelding
Foto: Startup Stock Photos via Pexels
Foto: Startup Stock Photos via Pexels
Als je niet graag improviserend schrijft, maar liever van tevoren een plot uitwerkt, dan is er werk aan de winkel. Vaak zorgt het er wel voor dat je minder hoeft te herschrijven als het verhaal af is. Maar tijdens het uitdenken van het plot loop je vast: daarvoor geven we je 3 mogelijke oplossingen!
Om een goed plot uit te werken, moet je jezelf enorm veel vragen stellen. Om te beginnen met deze:
• Wat als?
• Wat is het beste wat er kan gebeuren?
• Wat is het ergste wat er kan gebeuren?
• Waar verlangt je personage naar?
• Wat is de motivatie van een personage?
• Wat zijn de gevolgen van de gebeurtenissen in je plot?
De ‘wat als’-vragen geven een interessante basis van je plot. Met de andere vragen ga je dieper. Een best- en worst-case scenario kan je nieuwe ideeën geven om je plot pittiger te maken dankzij spanning en conflict. Daarna ga je kijken naar je personages: zij hebben natuurlijk een enorme impact op het verhaal en zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Tot slot kijk je naar oorzaak en gevolg en hoe de gebeurtenissen in elkaar overvloeien.
Het kan ook fijn zijn om je te verdiepen in plotstructuren. We kennen ondertussen enorm veel structuren die allemaal voor- en nadelen hebben. Toch kunnen deze structuren jou een houvast bieden tijdens het schrijven van het boek. Ook al wijk je er uiteindelijk totaal vanaf, dan heeft het je alsnog geholpen in de beginfase van het verhaal. Misschien werkt de sneeuwvlokmethode voor jou, of ben je fan van de three act structure. Verder kennen we ook de seven point story structure en kan je zelfs gebruik maken van een beat sheet die veel gebruikt wordt door scenarioschrijvers. Reedsy zette 7 bekende plotstructuren op een rij. Desnoods vul je ze allemaal in voor jouw verhaal en kom je zo tot nieuwe inzichten over het plot.
Na al dat plotten moet je ook weten wanneer je moet beginnen met schrijven. Je wil namelijk ook ruimte over houden voor je creativiteit en nieuwe ingevingen. Als je te veel van tevoren vastlegt, kan het gebeuren dat je een briljant idee later in het schrijfproces overboord gooit. Want: daar heb ik niet voor gepland. Juist deze ideeën zijn vaak de beste, omdat je de personages en het verhaal beter hebt leren kennen tijdens het schrijven. Timmer dus niet alles dicht, maar laat ruimte over voor je creativiteit. Weet wanneer het tijd is om te stoppen met plotten.
In iedere editie van ons tijdschrift Schrijven Magazine vind je leerzame artikelen over structuur en stijl. Bijvoorbeeld over de structuur van je verhaal, de manier waarop je een plot opbouwt, het schrijven van dialogen en nog veel meer.
Nog geen abonnee? Meld je aan!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.