Afbeelding

Vrouw schrijft in notitieboek

Foto: Andrea Piacquadio via Pexels

In 10 dagen een boek schrijven? Het kan!

Schrijver Esther Jacobs slaagde er in om binnen 10 dagen een boek in te leveren bij haar uitgever. Haar methode? Reverse writing. Wij vroegen haar stap voor stap uit te leggen hoe dat werkt.


De meeste mensen denken nog dat je een boek lineair schrijft: je begint op pagina één en werkt je door alle hoofdstukken heen tot het klaar is. Veel te veel schrijvers lopen echter vast tijdens deze traditionele manier van schrijven. Bovendien stop je zo al veel werk in je boek, terwijl je nog niet eens weet of het levensvatbaar is. 

Wat als je het proces omdraait en begint met de belangrijkste pagina van je boek: de achterflap? Uit deze samenvatting en de belofte die je hier aan je lezers maakt, volgt je inhoudsopgave en structuur. Pas als die staat, ga je schrijven. Ook de promotie draai je om: je begint niet pas te communiceren over je boek wanneer het klaar is, maar start al vóórdat je gaat schrijven. Zo krijg je feedback én followers… 

‘Reverse Writing’ klinkt misschien contra-intuïtief, maar het is eigenlijk heel logisch, en belangrijker nog: het werkt! 

Ik ontdekte dit systeem ‘per ongeluk’ terwijl ik vlak voor een boek-deadline zeeziek door de Caribbean zeilde. Sindsdien heb ik meer dan 30 non-fictie boeken op deze manier geschreven en duizenden anderen geholpen om hun boek tot leven te brengen. Ontdek hoe het schrijven van jóuw boek ook makkelijker, efficiënter én leuker kan! 

In dit artikel deel ik mijn ervaringen, lessen, fouten en tips om jouw schrijfproces te versnellen en tot een beter resultaat te komen. Zo hoef je niet opnieuw het wiel uit te vinden en kun jij je volledig concentreren op de inhoud van je boek. 


Afbeelding

Schrijven Magazine 2 2021 - voorlopig

Dit artikel is verschenen in Schrijven Magazine, editie 2 van 2021

Het volgende nummer niet missen? Neem dan een abonnement en je ontvangt Schrijven Magazine thuis!

JA GRAAG      GEEF CADEAU


Techniek