Afbeelding

Zo breng je structuur aan in je roman

Foto: Pexels

Structuur: het avontuur toelaten

Hoe krijg je structuur in je verhaal? Kathy Mathys geeft specifieke voorbeelden om je op weg te helpen met die zoektocht naar een structuur.


Verhalen bestaan, zo schreef Aristoteles, uit een begin, een midden en een eind. Het midden beslaat ongeveer de helft van het verhaal, begin en eind elk een vierde.

In het boek Plot and Structure van James Scott Bell las ik een stukje over wat hij The Raymond Chandler Guy-with-a-gun move noemt. Wanneer een verhaal dreigt in te zakken, voert Chandler, schrijver van hardboiled detectives, een gewapende man op om wat flow in het verhaal te krijgen. Het hoeft niet letterlijk een gewapende man te zijn. Een telegram komt aan. Er gaat een alarm af. Een hond bijt iemand. Je held wordt ontslagen. Dit zijn allemaal manieren om je verhaal van nieuwe energie te voorzien. 

James Scott Bell raadt schrijvers aan een strakke structuur te gebruiken en alles te plannen. Sommigen krijgen het benauwd bij die gedachte. Toch kunnen plannen en avontuur goed samengaan. Voor mijn eerste boek Smaak. Een bitterzoete verkenning bedacht ik een strakke structuur. Elk hoofdstuk kreeg een titel als 'zuur', 'zoet', 'pittig'. Binnen de hoofdstukken kon ik dan het avontuur aangaan en daardoor voelde ik veel vrijheid.

Wanneer je een langer verhaal of een roman wil schrijven, is het aanbrengen van structuur bijna onmisbaar. Je kan je, zeker als beginner, laten inspireren door verhalen van anderen. Kijk of hun verhalen model kunnen staan voor een van jouw projecten en laat je inspireren. 

Hieronder staan enkele interessante structuren beschreven:

1) Twee kanten van een verhaal

Door twee personages te laten vertellen over een gebeurtenis krijg je meer spanning in je verhaal. In Overstag van Amity Gaige vertrekt een koppel met twee kinderen op zeilreis. Zij vertelt haar kant van het verhaal. We krijgen ook fragmenten te lezen uit zijn scheepslogboek. De combinatie van die twee draden zorgt voor spanning. Ook in Lauren Groffs Furie en fortuin lezen we haar en zijn versie van een huwelijksverhaal. Groff serveert eerst zijn verhaal, dan het hare. Gaige wisselt juist stukken van haar en hem af.


Afbeelding

Schrijven Magazine 2 2021 - voorlopig

Dit artikel is verschenen in Schrijven Magazine, editie 2 van 2021

Het volgende nummer niet missen? Neem dan een abonnement en je ontvangt Schrijven Magazine thuis!

JA GRAAG      GEEF CADEAU


Techniek

Schrijver