Nummer 2 van 2021

Afbeelding

Schrijven Magazine 2 2021 - voorlopig

Abonnees krijgen het komende nummer van Schrijven Magazine omstreeks 9 april in de brievenbus! 

Nog geen abonnee? 

MELD JE AAN   GEEF CADEAU

Dit nummer is vanaf dinsdag 13 april verkrijgbaar in boekhandel en kiosk.
 

✅ Wat iedere schrijver moet weten over vertelperspectief

Door Kathy Mathys

Veel schrijvers denken dat verhalen met een ik-verteller per definitie intiemer zijn dan verhalen verteld vanuit de derde persoon (hij of zij). Waarom dat niet altijd zo is, is één van de vele ontdekkingen die je doet in dit artikel waarin Kathy Mathys je alles vertelt wat iedere schrijver moet weten over vertelperspectief. Met oefeningen!

Lees hier de preview.
 

✅ Zo bouw je een overtuigend plot

Door Jan Veldman

Wanneer mensen het hebben over ‘een goed plot’, denken ze aan aan iets Agatha Christie- achtigs, waarbij op ingenieuze wijze de aap uit de mouw komt. Maar een plot hoeft niet per sé ingenieus te zijn. Het er moet er vooral zijn en wel vanaf het begin. Want het plot is het grondplan voor je verhaal. Plot-expert Jan Veldman legt uit hoe je een overtuigend plot bouwt.

Lees hier de preview

✅ Oude dagboeken gevonden? Zo maak je er een boek van!

Door Peter de Rijk

Boeken die zijn gebaseerd op oude dagboeken of briefwisselingen doen het uitstekend in de boekhandel. Denk aan Oorlog en Terpentijn van Stefan Hertmans of ’t Hooge Nest van Roxane van Iperen. Maar het is nog niet zo eenvoudig om van dat historische materiaal een goed boek te maken. Wij vroegen de ervaren redacteur Peter de Rijk uit te leggen hoe je dat doet.   

Lees hier de preview

✅ Zo schrijf je sciencefiction

Door Martijn Lindeboom

Geef toe, ook jij hebt het weleens overwogen: sciencefiction. Vanwege de vrijheid. Lekker je fantasie de vrije loop laten. Maar die vrijheid is ook een struikelblok, want als alles mogelijk is, is keuzes maken ónmogelijk. Gelukkig is er scifi-expert Martijn Lindeboom, die laat zien dat de sciencefiction-auteur zich wel degelijk aan wetten moet houden. En als je die wetten eenmaal kent… Met oefeningen! 

Lees hier de preview

✅ In 10 dagen een boek schrijven? Het kan!

Door Esther Jacobs

Schrijver Esther Jacobs slaagde er in om binnen 10 dagen een boek in te leveren bij haar uitgever. Haar methode? Reverse writing. Wij vroegen haar stap voor stap uit te leggen hoe dat werkt.

Lees hier de preview. 

✅ Lize Spit geeft tips voor een strakke spanningsboog

Lize Spit werd opgeleid als scenariste. Dat verklaart waarom haar romans zo strak zijn gecomponeerd. Alsof je een Netlix-serie zit te kijken. Hoe doet ze dat?  

Lees hier de preview

✅ Waarom zoveel schrijvers met (vul)pen schrijven 

Door Frank Verhulsdonck 

Schrijven met een (vul)pen heeft iets nostalgisch. De auteur in de studeerkamer, het zachte krassen van de punt op het papier… Maar dat is niet de reden waarom veel schrijvers nog steeds zweren bij de (vul)pen. Het helpt ze, op meer manieren dan je denkt!    

✅ Schrijftips van Nelleke Noordervliet

Nelleke Noordervliet is een van de grandes dames van de Nederlandse literatuur. Ze schreef elf romans, kreeg de Constantijn Huygensprijs voor haar gehele oeuvre, is een veelgevraagd columnist en zit regelmatig in de jury van schrijfwedstrijden. Benieuwd wat jij van haar kunt leren?

✅ Ook supertalenten worstelen met hun eerste roman

Door Ricardo Jupijn

Ze kreeg niet bepaald de ruimte om zich in de luwte te ontwikkelen. Prijzen, optredens en recensies vlogen Simone Atangana Bekono om de oren toen haar afstudeerwerk, een dichtbundel, in 2016 ineens werd opgepikt. Er moest een roman komen. Maar alles wat Simone had was een enorme hoeveelheid losse stukken. En toch lukte het. Op 2 maart werd zelfs bekend dat haar roman de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2021 had gehaald. Lees haar inspirerende verhaal!

Verder in dit nummer:

  • Hoe een structuur je verhaal verder helpt (lees hier de preview)
  • Spreken in het openbaar. Tips voor schrijvers
  • Van Dale Taaltips: namen met een kleine letter.
  • Tekstuur Jeugdliteratuur: bekroond auteur en schrijfcoach Mireille Geus bespreekt een door een lezer ingezonden verhaal voor kinderen.
  • Tekstuur Proza: schrijfdocent, redacteur en schrijver Yke Schotanus bespreekt een door een lezer ingezonden kortverhaal.
  • Dichter aan het werk: dichter, journalist en schrijfdocent Remco Ekkers interviewt een dichter over zijn of haar werk, of een specifiek gedicht daaruit.

Abonnees krijgen het komende nummer van Schrijven Magazine omstreeks 9 april in de brievenbus! 

Nog geen abonnee? 

MELD JE AAN   GEEF CADEAU

Dit nummer is vanaf dinsdag 13 april verkrijgbaar in boekhandel en kiosk.