7 schrijfbezigheden voor deze zomer

De zomer is het beste moment om aan de slag te gaan met schrijven. Je hebt – hopelijk – bakken aan energie en we hopen nog op het zonnetje tijdens het schrijven. Om je op weg te helpen delen we 7 schrijfbezigheden voor deze zomer, samen met een bak aan fijne tips. 


1. Ga op schrijfvakantie of volg een schrijfcursus

Niet geeft meer inspiratie en motivatie dan een heerlijke schrijfvakantie. Een week om alleen maar bezig te zijn met schrijven. Op een mooie plek zonder afleiding. Met of zonder coaching. Maar vooral met tijd om je tot het uiterste te concentreren op je schrijfproject. En die focus geeft energie. Maar welke schrijfvakantie past bij je? Elk jaar maken wij een online magazine over schrijfvakanties. Lees de editie van dit jaar hier!

Blijf je liever dichter bij huis? Een schrijfcursus is dan ook een optie. Volg een schrijfcursus aan onze Academie of neem een kijkje in dit overzicht met schrijfactiviteiten

2. Focus je op één aspect van het schrijven

Als je aan het begin staat van je schrijfavontuur valt er veel te leren. Show, don’t tell, beschrijvend schrijven, research doen… Er komt veel op je af. Het kan helpen om je per schrijfproject te focussen op één aspect van het schrijven. Misschien wil je eens een verhaal schrijven vanuit meerdere perspectieven, dan steek je al je energie erin om dit goed te doen. Of ben je slecht in het omschrijven van architectuur? Schrijf dan een verhaal dat zich afspeelt in een historische stad om hiermee te oefenen.  


☀️ Toe aan een schrijfvakantie? ✍️

Je pen in je hand, de zon op je gezicht, alle rust om te schrijven, feedback én dat allemaal op een prachtige locatie. Klinkt dat als muziek in je oren? Het zijn alle ingrediënten van een schrijfvakantie waarin je in alle rust aan je boek kan werken! In ons gratis online magazine over schrijfvakanties lees je er alles over!

Lees het magazine


3. Ga herschrijven of laat een redacteur kijken

Misschien is dit het perfecte moment om je verhaal een aantal weken weg te leggen. Geloof ons, dat heeft zeker voordelen. (Redacteur Nadine van de Sande vertelt er hier meer over!) Tegelijkertijd kan het ook zijn dat je nu juist de rust kan vinden om te gaan herschrijven. Dan komt de vraag: wat moet je schrappen en wat voeg je toe? Lees daar hier meer over. Natuurlijk kan het ook zijn dat je al zelf hebt herschreven en je ziet door de bomen het bos niet meer. Neem dan de zomer om een redacteur naar je verhaal te laten kijken en start zelf vers met een nieuw project. Een manuscriptenbeoordeling kan je helpen.    

4. Lees een boek buiten je comfortzone

Lezen is hoe dan ook nuttig als schrijver. Maar als je een boek buiten je comfortzone pakt, bijvoorbeeld uit een ander genre, kan je zo veel meer leren. Als je van meerdere genres hebt geproefd kun je een metaforisch nieuw, eigen recept maken met de nieuwe ingrediënten die je bent tegengekomen. In plaats van klakkeloos een genre te volgen, geef je je creativiteit alle ruimte. (Lees hier 3 redenen om een ander genre te lezen)

5. Zoek de verdieping op

Hoewel het niet slim is om alle schrijftechnieken in één keer onder de knie te krijgen, is het wel fijn om je in te lezen. Daar is de zomer perfect voor toch? We zetten een paar schrijftechnieken op een rij, met handige artikelen. 

•    Plottwist
•    Cliffhanger
•    Spanningsboog
•    Tijdverdichting
•    Tijdvertraging
•    Foreshadowing
•    Inciting incident 

6. Neem de tijd om je schrijfroutine te vinden

Een routine ontwikkelen kost tijd, tijd die je in het dagelijks leven niet altijd kan vinden. Hoe mooi is het als je in je zomervakantie twee weken lang een schrijfroutine kan ontwikkelen? Hopelijk wordt het daarna makkelijker om de routine vast te houden. Leer hier hoe je structuur geeft aan je schrijfroutine.

7. Blijf op zoek gaan naar inspiratie

Natuurlijk moet je ook vooral genieten van je zomer. Juist door op pad te gaan en om je heen te kijken krijg je inspiratie voor je verhalen. Ook dichter bij huis kan je veel inspiratie vinden, daarvoor delen we verrassende tips!