Afbeelding

Zit je thuis zonder inspiratie? Hier zijn 7 verrassende tips

Pixabay.com

Zit je thuis zonder inspiratie? Hier zijn 7 verrassende tips

Zoek je inspiratietips, dan krijg je al snel het advies om veel te lezen, mensen te observeren en natuurlijk om je angsten opzij te zetten en gewoon te beginnen met schrijven. Dit zijn uiteraard goede tips, maar als je verveeld thuis zit, kun je inspiratie ook in onverwachte hoeken zoeken. Hier zijn 7 tips om nieuwe inspiratie tegen te komen zonder jouw huis te verlaten.


1. Geef objecten vreemde functies en associaties

Maak lijstjes met zoveel mogelijk bijzondere functies van alledaagse objecten. Met een stuk zeep kun je jezelf wassen, maar je kunt er ook een glijbaan glad mee maken, iemands eten vies laten smaken of een beeldhouwwerkje snijden. Met een plastic bekertje kun je drinken, goochelen of je oor beschermen.

Of neem twee compleet verschillende dingen en schrijf op wat de overeenkomsten zijn. Waarom lijkt een raaf op een schrijfbureau? Waarom is de buurman net een banaan? Je zult zien dat je elke vraag op verschillende manieren kunt beantwoorden.

2. Zet filmmuziek om in een verhaal

Soundtracks zijn gemaakt om emotie op te roepen en een verhaal te volgen. Luister eens aandachtig naar een soundtrack van een film of serie die je niet kent en verzin hier je eigen verhaal bij. Schrijf dit nog niet op, maar bekijk het als een film in je gedachten terwijl je de soundtrack luistert.

Niet zo’n fan van soundtracks? Ook bij andere muziek kun je een verhaal bedenken. Verzin bijvoorbeeld een muziekvideo over jouw personages bij je favoriete rocknummer.

3. Teken je personages

Voelen je personages nog wat ver van je af? Het kan helpen om ze te tekenen. Teken ze dan niet allemaal op dezelfde manier, maar geef ze bijvoorbeeld een bijzondere gezichtsuitdrukking.

4. Doe creatieve activiteiten

Ook als het niet specifiek gelinkt is aan je verhaal, kunnen creatieve bezigheden een geïnspireerde bui opwekken. Teken, zing, boetseer, bak een taart of maak een inspiratiecollage.

5. Ga op ontdekkingstocht in je eigen huis

In je dagelijks leven kom je telkens dezelfde patronen tegen, waardoor je misschien uitgekeken raakt op je inspiratie. Als je langdurig thuis moet blijven, wordt dit misschien nog extra versterkt. Het verkennen van een nieuwe omgeving zorgt voor inspiratie, maar hoe doe je dat zonder je huis of buurt te verlaten?

Ga eens in je eigen omgeving op ontdekkingstocht. Kruip in een hoekje van de zolder waar je normaal gesproken nooit komt, kijk door dozen met spullen of raak gefascineerd door de mechanismen van jouw wasmachine. Alles al gezien? Ga op de grond liggen en bekijk de kamer van een ander perspectief.

6. Maak onverwachte combinaties

Maak kaartjes met jouw favoriete boeken, personages, films, genres, settings, verhaalelementen, noem maar op. Doe ook alle kleine verhaalideetjes die je al hebt ertussen. Hussel alles door elkaar en combineer. Zoek de meest verrassende combinaties of pluk willekeurig twee of drie kaartjes uit het potje. Kijk dan hoe je deze ideeën samen kunt brengen. Minoes en De donkere kamer van Damokles: worden katten betrokken bij het verzet? Wordt Tibbe door niemand meer geloofd omdat alle sporen van het bestaan van Minoes compleet zijn verdwenen? Of komt de knullige Osewoudt in de plek van Tibbe terecht en helpt Dorbeck hem niet ontslagen te worden bij de krant? Je kunt hier alle kanten mee op.

7. Doe eens niets

Sommige mensen hebben de neiging om hun dagen helemaal vol te plannen. Anderen proberen op laks tempo hun eigen gang te gaan, maar raken verdwaald in de afleiding van het internet. En raken mensen verveeld, dan willen ze gauw iets gaan doen om dit te omzeilen. Maar niets doen is gezond en kan zelfs helpen tegen de verveling. Staar een tijdje uit het raam, of ga op de bank liggen met je ogen dicht. Neem langzaam en neutraal je omgeving waar of droom juist weg in je fantasie, maar denk vooral niet te hard na.

Veel inspiratieplezier!