Afbeelding

Persoon in geel shirt schrijft in notitieboek

Andrea Piacquadio via Pexels

Dit zijn de best gelezen schrijftips van 2022

Met het einde van het jaar inzicht, is het tijd om de best gelezen artikelen op een rijtje te zetten! Een fijne lijst met schrijftips, -informatie en -inspiratie. Zo begin je jouw schrijfjaar goed.  

1. 3 schrijfregels die je misschien verkeerd toepast

Als schrijver word je om je oren geslagen met ‘regels’ waar je verhaal of je schrijfproces aan zou moeten voldoen. In de basis vaak goede adviezen, maar redacteur Anna Mattaar merkt dat veel beginnende schrijvers ze proberen op te volgen zonder goed te begrijpen wat erachter zit – en dan doen ze meer kwaad dan goed.

Lees meer over de 3 schrijfregels

2. Hoe schrijf je een reisverhaal? Vijf tips

In een reisverhaal komen alle genres van het schrijven samen, wordt wel gezegd. Juist daarom is het belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan als je je reisverhaal gaat schrijven. Reisverhalen schrijfster Brigitte Ars geeft 5 tips.

Lees de tips

3. Hoe schrijf je een sonnet als Shakespeare?

Al ontstond het sonnet al tijdens de renaissance rond de 14e eeuw in Italië, Shakespeare is verreweg de bekendste sonnettenschrijver. In 1609 publiceerde hij 154 sonnetten in een unieke stijl die nu bekend staat als het Engelse sonnet of als het Shakespeareaanse sonnet. We leggen de structuur uit!

Lees meer over sonnetten

4. Leidt meedoen aan schrijfwedstrijden tot een grotere kans op publicatie? Een experiment!

Schrijfster Ellen Kusters las over een schrijfster die meedeed aan zo veel mogelijk schrijfwedstrijden om haar kans op publicatie te vergroten. En met succes. Daar had Ellen wel oren naar en ze startte een experiment!

Hoe pakte het experiment uit?

5. Hoe maak je lezers verslaafd aan je verhaal?

Als schrijver wil je natuurlijk graag dat je lezers je verhaal niet neer kunnen leggen. Dat ze tot diep in de nacht wakker blijven om erachter te komen wat er met jouw personages gebeurt. Hoe houd je je lezer geboeid om door te lezen? Wij zetten wat schrijftechnieken op een rijtje.

Lees verder

6. 7 boeken waarvan je niet wist dat het zolang duurde om ze te schrijven

Soms denk je misschien dat jij de enige bent die zo lang over zijn boek doet. Om je heen hoor je mensen die hun boek in een jaar of zelfs een paar maanden klaar hadden. Maar lang niet iedereen is zo snel. Velen bekende auteurs deden er jaren over! (Spoiler alert: het langste schrijfproces duurde 57 jaar!)

Welke boeken duurde jaren om te schrijven?

7. Wanneer is je boek een bestseller?

Natuurlijk ligt het voor de hand dat een boek een bestseller is wanneer het heel goed verkoopt. Dat is ook de definitie van een bestseller in Van Dale. Maar wat is heel goed? Hoeveel boeken moeten er verkocht worden om de ‘eretitel’ bestseller te krijgen? Hanneke de Wit en Charlotte Meindersma, auteurs van Het Bestsellerboek, leggen het uit.

Lees meer

8. Hoe deze 10 bekende schrijvers aan inspiratie komen

Als je je inspiratie helemaal opgeschreven hebt, moet je een manier vinden om het weer aan te vullen. Soms kan die inspiratie uit een verrassende hoek komen. Deze 10 bekende schrijvers doen dat zo!

De schrijfinspiratie van bekende schrijvers

9. Waarom je zoveel mogelijk afwijzingen moet verzamelen als je gepubliceerd wilt worden

Je wil gepubliceerd worden in tijdschriften, bundels of een schrijfwedstrijd winnen of zelfs een boek uitgeven. Makkelijker gezegd dan gedaan, helemaal wanneer een writer’s block toeslaat of je simpelweg last hebt van uitstelgedrag. Een interessante uitdaging om met jezelf aan te gaan, is een doel zetten: Dit jaar ga ik 100 afwijzingen verzamelen…

Ga de uitdaging aan!

10. Van deze 10 beroemde plotwendingen kun jij iets leren

Je verhaal spannender maken of je lezer verrassen? Dat kan door een plottwist te verwerken in je verhaal. Maar hoe verzin je zoiets? Kijk de kunst vooral af van schrijvers als Agatha Christie en Gillian Flynn.

Lees meer over de plotwendingen