Afbeelding

Meisje leest op de bank

Matias North

Hoe maak je lezers verslaafd aan je verhaal?

Als schrijver wil je natuurlijk graag dat je lezers je verhaal niet neer kunnen leggen. Dat ze tot diep in de nacht wakker blijven om erachter te komen wat er met jouw personages gebeurt. Hoe houd je je lezer geboeid om door te lezen? Wij zetten wat schrijftechnieken op een rijtje. 

Nieuwsgierig houden

Mensen zijn nieuwsgierige wezens en willen graag van alles weten. Denk zelf maar aan dat ene boek met die grote plottwist. Je moest toen wel verder lezen om erachter te komen wat er ging gebeuren. Het is niet gebruikelijk om in je verhaal om de haverklap een grote plottwist te hebben, maar er zijn andere manieren. Zorg ervoor dat er altijd onbeantwoorde vragen zijn. Introduceer de eerste vragen ook altijd in het begin van je boek. Die vraag kan zo simpel zijn als: ‘zal personage X zijn doel bereiken?’. Als je een vraag hebt beantwoord, zorg er dan altijd voor dat er nieuwe vragen worden opgeroepen. Een voorbeeld is De zeven zussen-reeks van Lucinda Riley. Daar bleef meerdere boeken lang het antwoord op de vraag ‘wie is de zevende zus’ onbekend. 

Het einde van een hoofdstuk is een krachtig moment om een nieuwe vraag te introduceren. Een hoofdstuk dat wordt afgesloten zonder nieuwe vragen of ontwikkelingen, nodigt niet uit tot verder lezen. Check in je verhaal elk einde van de hoofdstukken. Zorg ervoor dat het eindigt met een nieuwe vraag, ontwikkeling of een plottwist. Wat ook kan helpen om de lezer nieuwsgierig te houden, is een niet lineaire vertelling. Het heen en weer springen is een goed middel om veel vragen op te roepen.   


Afbeelding

Covers

Meer schrijftips en adviezen?

In iedere editie van tijdschrift Schrijven Magazine delen we tips, trucs & adviezen van bekende auteurs en schrijfdocenten. Leerzaam!

Nog geen abonnee? Meld je aan!

Ja,graag!    Geef cadeau


Emotioneel geïnvesteerd

Daarnaast is het belangrijk dat de lezer emotioneel geïnvesteerd is. Dit doe je door middel van je personages. Al gebeuren er hele erge dingen met je personage, als de lezer niet emotioneel geïnvesteerd is, dan kan het ze niks schelen. De lezer moet geven om je personages om verder te willen lezen. Maar hoe doe je dat? Maak je personages zo driedimensionaal mogelijk. Ze moeten aanvoelen als echte mensen met verlangens, angsten, zwaktes. Wat willen ze bereiken en waarom is dat zo belangrijk? Geef de lezer echt een kijkje in hun hoofd. Neem ze mee in de gevoelens en gedachtes. Als je lezer emotioneel geïnvesteerd is, zullen ook de kleine dingen die gebeuren met je personages belangrijk voor ze zijn. Het zorgt ervoor dat ze willen doorlezen om te zien wat er met je personages gaat gebeuren. 

Goede structuur

Tot slot is de structuur ook van groot belang. Veel schrijvers weten het begin en het einde van hun verhaal, maar het midden is dan nog één groot vraagteken. Laat dat midden niet je struikelblok zijn. Zie het begin als punt A en het einde als punt B. De weg naar punt B is niet gemakkelijk, het heeft vele hindernissen. Introduceer nieuwe conflicten, laat je personages zijn of haar doelen niet zomaar bereiken. Misschien moet je personage wel angsten overkomen om de weg naar punt B te kunnen bewandelen. Zorg er in het midden voor dat zowel je personages als de wereld waarin ze in leven veranderen. Een goede structuur zorgt ervoor dat je lezers bij de les blijven en het verhaal op de voet willen blijven volgen. Zakt je structuur in, dan loop je het risico je lezers aandacht te verliezen. Vind je structuur nog lastig? Dan kan je verschillende verhaalstructuren opzoeken en kijken of je jouw verhaal hierin kan plaatsen. Wat populaire voorbeelden:

Techniek