Afbeelding

Verbaasd persoon

Foto door Andrea Piacquadio via Pexels

Van deze 10 beroemde plotwendingen kun jij iets leren

Je verhaal spannender maken of je lezer verrassen? Dat kan door een plottwist te verwerken in je verhaal. Maar hoe verzin je zoiets? Kijk de kunst vooral af. Hieronder vind je 10 boeken met goede plotwendingen.


1. En toen waren er nog maar … - Agatha Christie

Dit boek is niet voor niets ‘s werelds bestverkochte mysterie. Dan moet het bijna wel een goed boek zijn, toch? Tien mensen zijn uitgenodigd door een mysterieuze gastheer om naar een afgelegen huis op een eiland te komen. Alles lijkt aan het begin goed te zijn, maar al snel blijkt er toch het één en ander mis te zijn. Er wordt iemand vermoord, en nog iemand. Het leven van de achterblijvers wordt een hel. 

2. Het meer van de meisjes – Carol Goodman

Jane gaat terug naar Heart Lake, haar oude school, als lerares Latijns. Het enige probleem: ze heeft daar een verleden. Een week voor ze zou afstuderen zijn er twee meisjes om het leven gekomen, allebei door zelfmoord. Maar Jane draagt een geheim met zich mee over die situatie. Nu wil ze een nieuwe start maken met haar dochter, maar het verleden blijft haar achtervolgen. Zeker als er opeens weer twee jonge meisjes sterven. Maar de waarheid is niet wat je denkt dat het is. 

3. Wij leugenaars - E. Lockhart

Elke zomer gaat Candace naar het privé-eiland van haar rijke opa. Hier heeft ze altijd de tijd van haar leven samen met haar neef, nicht en een knappe jongen genaamd Gat. Tijdens de 15e zomer begint er iets op te bloeien tussen haar en Gat. Maar dan gebeurt er iets. Alleen weet Candace niet precies wat en haar familie zwijgt er ook over. Als ze na twee jaar terugkeert, probeert ze te achterhalen wat er precies gebeurd is. Langzaam beginnen er dingen naar boven te komen. De plottwist ga je nooit zien aankomen.

4. Everless – Sara Holland

Het boek speelt zich af in Sempera, waar tijd in je bloed zit en omgezet kan worden naar munten. Hoe rijker je bent, hoe langer je leeft. De rijke familie Gerling wordt enorm gehaat door de hoge belastingen die ze eisen van arme mensen. Jules Ember woonde vroeger met haar vader op hun landgoed, Everless, tot ze opeens moesten vluchten door een ongeluk. Nu is haar vader bijna door zijn tijd heen en moet ze terug naar dat landgoed om bij te verdienen. Wat ze niet weet is dat daar een geheim ligt over haarzelf en het landgoed. Dit boek bevat de ene na de andere plottwist.

5. Gone Girl – Gillian Flynn

Gone Girl is een thriller met sterke plottwists. Nick Dunne is al vijf jaar getrouwd, maar op hun jubileum is zijn vrouw Amy opeens vermist. Hijzelf wordt uiteindelijk de hoofdverdachte van het onderzoek. Langzaam kom je erachter dat het huwelijk van Amy en Nick lang niet zo perfect was als hij omschrijft. Maar waar is Amy? Heeft Nick zijn vrouw vermoord of is er iets anders aan de hand? 

6. Niemand vertellen – Harlan Coben

Kinderarts David Beck zit met het idee dat zijn leven verwoest is. Hij kan zijn verleden maar niet achter zich laten. Acht jaar geleden is zijn vrouw Elizabeth meegesleurd en vermoord. Iedereen in zijn omgeving zegt dat hij door moet gaan met zijn leven. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker als er dan ook nog eens een berichtje op zijn computerscherm verschijnt, iets wat alleen hij en zijn overleden vrouw kunnen weten. 

7. Blauwe maandag – Nicci French

Dit boek gaat over Frieda Klein, een psychoanalytica. Frieda denkt dat haar patiënten controleerbaar zijn. Maar al snel krijgt ze te maken met de onbeheersbare werkelijkheid als er een jongentje verdwijnt. En niet zomaar een jongen, maar een jongen met rood haar en sproeten. Net nadat een patiënt haar heeft verteld dat hij ervan droomt een kind te hebben met die omschrijving. Kan ze met haar kennis de dader helpen achterhalen? En wat is het verband met de ontvoeringszaak van 22 jaar eerder? Alles zit anders in elkaar dan je misschien denkt.

8. Zeven perfecte dagen – Rosie Walsh

Het boek lijkt voorspelbaar als je de flaptekst leest, maar dat is het zeker niet. Eddie en Sarah brengen zeven perfecte dagen met elkaar door. Maar daarna verdwijnt hij. Sarah weet zeker dat hij de ware is voor haar, maar na die zeven dagen gaat Eddy op reis en hij belt niet zoals hij beloofd had. Sarahs vrienden zeggen dat ze hem moet vergeten, maar Sarah weet zeker dat er wel iets gebeurd moet zijn.

9. Sterrenhemel – Colleen Hover

Ook Sterrenhemel lijkt heel voorspelbaar als je de kaft ziet en de flaptekst leest. Het lijkt een typische roman, maar er komt halverwege een plotwending uit de lucht vallen, eentje die veel emoties zal losmaken. Sky, de hoofdpersoon, heeft een paar principes: ze huilt nooit, de echte wereld heeft geen happy endings en zij is niet de persoon om verliefd te worden. Althans, dat denkt ze. Dat verandert allemaal als ze Dean Holder ontmoet.

10. Het meisje in de trein – Paula Hawkins

Elke ochtend is hetzelfde voor Rachel: ze neemt de trein langs een rij huizen in Londen en stopt dan voor een rood sein, waar ze altijd kijkt naar een stel dat op hun terras ontbijt. Maar één dag ziet ze opeens iets vreemds in hun tuin. Ze gaat ermee naar de politie en komt erachter dat de vrouw van dat stel vermist is. Ze raakt verwikkeld in de zaak en levens van de mensen die erbij betrokken zijn. Je wordt steeds op het verkeerde been gezet tijdens het lezen, waardoor het einde verrassend is. 

Bron: I heart Books, Hebban, Chicklit en Tekstbureau Bookalicious Journey