Afbeelding
Foto door Maria
Foto door Maria
Soms denk je misschien dat jij de enige bent die zo lang over zijn boek doet. Om je heen hoor je mensen die hun boek in een jaar of zelfs een paar maanden klaar hadden. Maar lang niet iedereen is zo snel. In dit artikel zeven boeken die enorm lang duurden om te schrijven.
Salinger was oorspronkelijk een schrijver van korte verhalen. Zo begon het boek dan ook. Hij had nog geen ervaring met het schrijven van langere fictiewerken. Dit en het feit dat hij werd opgeroepen om te vechten tijdens de Tweede Wereldoorlog zorgden er waarschijnlijk voor dat het zolang duurde. Het schrijven van het boek duurde in totaal namelijk tien jaar.
Bij Mitchell lijkt het er meer op dat ze een perfectionist was. Negen versies schreef ze in een periode van tien jaar. En het leuke is dat ze het niet eens van plan was om uit te geven. Ze schreef het boek vooral voor zichzelf om tijd te doden tijdens een enkelblessure. Uiteindelijk heeft iemand haar toch zover gekregen om het te publiceren.
Bij dit boek is het misschien niet geheel verrassend dat het zo lang heeft geduurd. Het boek bevat maar liefst 1.900 pagina’s. Hugo begon al met het uitdenken van het idee in 1830 en begon uiteindelijk met schrijven in 1845, waarna het nog eens twaalf jaar duurde voor het klaar was.
De methode van MacLeod is misschien niet de snelste methode om een boek te schrijven, maar ze zeggen altijd: doe wat voor jou werkt. Voor hem was dat om eerste elke zin die hij had geschreven hardop voor te lezen en daarna pas verder te gaan. Hij deed er dertien jaar over, maar omdat zijn schrijfwerk zo precies was, waren er bijna geen revisies nodig van een redacteur.
In iedere editie van tijdschrift Schrijven Magazine delen we tips, trucs & adviezen van bekende auteurs en schrijfdocenten. Leerzaam!
Nog geen abonnee? Meld je aan!
Bij Tolkien had de duur van het boek vooral te maken met een gebrek aan tijd. Hij was een voltijd geleerde en had dus weinig vrije tijd. Ook is hij één jaar volledig gestopt met schrijven, dat hielp ook niet mee. Uiteindelijk is hij weer verder gegaan met het boek voor zijn zoon. In totaal duurde het schrijven twaalf jaar.
In theorie deed Crichton er twintig jaar over om Sphere te schrijven, maar hij heeft niet die volledige twintig jaar aan het boek gewerkt. Hij stopte midden in het boek omdat hij geen goed einde kon bedenken. Twintig jaar later had hij wel inspiratie en maakte hij het boek af in twee maanden.
Als je dacht dat twintig jaar lang was. Wat dacht je van 57 jaar? Pound is zijn halve leven bezig geweest met het schrijven van The Cantos en hij heeft het boek niet eens kunnen afmaken. Hij noemde het ‘een gedicht van enorme lengte die me de komende vier decennia zal bezighouden, tenzij het saai wordt.’
Zoals je ziet, zijn er dus genoeg schrijvers die een stuk langer over hun boek doen. Zelfs schrijvers van hele bekende boeken. Er kunnen veel obstakels zijn waardoor het misschien langer duurt. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je al een paar jaar bezig bent en nog steeds niet klaar bent. Als het lukt, is het wel goed om elke dag te schrijven, want dan blijf je er een beetje in.
Bron: Bookstr
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.