Afbeelding

Vijf tips voor autobiografisch schrijven

Beeld Shutterstock

5 Schrijftips voor autobiografisch schrijven

Vijf tips voor autobiografisch schrijvenAutobiografisch schrijven is een vak apart. Met deze schrijftips kun je aan de slag met het verhaal dat alleen jij kunt vertellen.

Verzamel herinneringen

Bij het ophalen van herinneringen kun je enkele hulpmiddelen gebruiken. Denk aan foto’s en video-opnames van vroeger, of speelgoed waar je vroeger aan gehecht was. Veel van zulke voorwerpen kunnen een herinnering loswroeten waar je anders niet aan had gedacht. Locaties uit je verleden opzoeken is ook een goede methode, evenals het interviewen van je familieleden.

Maak een schema

Het schrijfproces van een autobiografisch verhaal kan redelijk chaotisch verlopen, omdat sommige herinneringen pas later de kop opsteken. Bepaal daarom eerst hoe het verhaal gaat verlopen (chronologisch of niet, et cetera). Vervolgens kun je belangrijke gebeurtenissen op basis van tijd indelen. Wat komt waar in het boek? Wat waren de keerpunten in je leven? Wat moet de lezer wel of niet weten om de emotie te voelen zoals jij dat wil? Zodra dit schema vorm krijgt, krjig je een duidelijker overzicht van hoe je verder kan gaan.

Hanteer pijn en verdriet niet als overheersende thema’s

Veel schrijvers schrijven een autobiografie om hun pijn en verdriet van traumatische ervaringen te verwerken. Ze vertellen vooral wat er met hen is gebeurd en wat voor pijn en verdriet dat teweegbracht. Als lezer voelt het echter verstikkend om telkens over deze pijn te lezen; het verhaal toont geen vooruitgang. In het ergste geval doet de lezer het boek af als een roep om aandacht.


Schrijver worden? Lees Schrijven Magazine!

Nog geen abonnee? Profiteer van de introductiekorting: 1 jaar Schrijven Magazine voor slechts € 27,50  (i.p.v. € 38,50) + 2 cadeaus!

Profiteer nu


Wil je dat mensen jouw levensverhaal lezen, dan moet het om meer gaan dan alleen de negatieve ervaringen. Het moet een levensweg portretteren die bijzondere wendingen neemt, goede ervaringen afwisselt met slechte en de lezer telkens voorschotelt met een nieuwe uitdaging. Eigenlijk is een autobiografie niks meer dan een realistische roman met jou als hoofdpersonage. Bedenk daarom goed waarom je een autobiografie schrijft: om je herinneringen te verwerken, of om je verhaal tot kunst te vormen?

Zoek de juiste soort afstand

Vijf tips voor autobiografisch schrijvenDit is één van de moeilijkste opgaven tijdens het schrijven van een autobiografie. Om de lezer te laten voelen wat jij hebt gevoeld, moet je de herinneringen tot in detail navertellen. Dat betekent dat je tijdens het schrijfproces alles moet herbeleven om het op papier te krijgen.

De kans is echter groot dat je de ene gevoelsbeleving na de andere opschrijft en zo de lezer overdondert met informatie. Een andere optie - jezelf loskoppelen van het verhaal - kan daarentegen zorgen voor gevoelloze beschrijvingen van de gebeurtenissen. De uitdaging zit hem in de middenweg. Herleef de intimiteit van de situatie, maar neem ook een stapje terug. Bekijk jezelf, realiseer wat je voelde en waarom je dat voelde. Dan ontstaat er ruimte waarin je de lezer vrij laat zijn eigen gevoel te vormen bij de situatie die jij hebt beleefd.

Zorg dat je een unique selling point hebt

Stel: je hebt een turbulent leven geleid in gevaarlijke omstandigheden en die heb je keer op keer op uitzonderlijke wijze overleefd. Dan is dat jouw verkoopargument, de manier om lezers geïnteresseerd in jouw verhaal te maken.

Sommige mensen willen een autobiografie lezen om iets op te steken, anderen omdat ze geïnteresseerd zijn in het leven van een ander, maar uiteindelijk wil iedereen iets lezen dat hen raakt. Ook in non-fictie bestaan clichés. Als jij iets hebt meegemaakt waar men al talloze keren over heeft gelezen, dan is het niet interessant. Dit klinkt misschien bot, maar zo werkt de markt nu eenmaal.

Dit is echter niet allesbepalend. Het belangrijkste is natuurlijk dat het boek goed geschreven is. Als je erin slaagt de lezer op het puntje van zijn stoel te laten zitten, hem het gevoel te geven dat hij in jouw wereld is beland, dan krijgt een uitgekauwd onderwerp al vlug een gouden randje. Dus houd in gedachte: dit is jouw verhaal, alleen jij kunt dit zo vertellen. Niemand anders.

Meer lezen over het schrijven van je familieverhaal? Je ontvangt al een jaar lang Schrijven Magazine voor maar €27,50. Krijg je er ook nog eens drie cadeaus bij!

Word abonnee   Geef Schrijven Magazine cadeau

Uitgeven

Techniek